понедельник, 15 февраля 2016 г.

Syraattacker mot kvinnor

Motivet bakom syraattacker riktade mot kvinnor är ofta hämnd för att mannens känslor inte är besvarade. Attackerna kan vara hedersrelaterade men de kan också vara en form av könsbaserat våld utfört av en enskild individ. Hela åttio procent av offren för syraattacker är kvinnor.


Syraattacker mot kvinnor vanligt i Bangladesh. Hört idag på SR-PRadiokorrespondenterna (start kl 07:15).

I många länder i asien har syraattacker blivit ett vanligt sätt att skada kvinnor som inte är tillräckligt fogliga och undergivna männen. Männen kastade frätande syra i våra ansikten I Indien rapporteras dagligen om syraattacker mot kvinnor vars enda ”misstag” är att ha utnyttjat sin rätt till självbestämmande. Expressens Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson har träffat sju offer.


Här är deras berättelser. Trots att majoriteten av alla syraattacker sker mot kvinnor , finns ingen specifik lag mot dessa. Därför arbetar organisationen bland annat för att lagstiftningen ska bli tydligare och att syraattacker ska rubriceras under lagen om våld mot kvinnor.


I Sverige rapporterade SR tidigare i år att det bara det senaste halvåret begåtts 4syraattacker i Storbritannien.

Detta har föranlett krismöte i parlamentet och lagändringar om förbud mot att medföra frätande ämnen, liknande de som finns för exempelvis stickvapen som knivar. It is the current year_ Hoppa till. Avsnitt på den här sidan. I olika länder i Asien framför allt i Bangladesh, Pakistan, Indien, Kambodja och Burma utsätts kvinnor för syraattacker som hämnd för att de inte vill gifta sig, eller för att de på något annat sätt protesterar mot kränkande behandling som misshandel. Syran, oftast batterisyra, går att köpa var som helst.


Samtidigt växer protesterna utanför myndighetsbyggnader i flera av landets stora städer och många ger regimen skulden för den brutala utvecklingen. Superhjälte kämpar mot syraattacker. Hon överlevde en gruppvåldtäkt. Nu är superhjälten Priya tillbaka.


Med hjälp av en serietidning hoppas skaparna bakom Priyas spegel rikta uppmärksamheten mot problemet med syraattacker mot kvinnor i Indien och runt om i världen. Där är orsaken till attackerna ofta nekade frierier eller problem i samband med äktenskap. Trots att problemen är stora har antalet attacker i länderna minskat, enligt Ekot. Den första serien, i vilken Priya kämpar mot sexuellt vål uppmärksammades av FN och laddades ner över en halv miljon gånger.


Enligt Ram Devineni nådde den miljontals läsare världen över. I Priyas spegel är superhjältinnan tillbaka, och tillsammans med en grupp som överlevt syraattacker kämpar hon mot en demonkung. Majoriteten av offren är kvinnor , som ofta skadas av övergivna partners eller släktingar.

De flesta som blir utsatta för syraattacker är flickor och kvinnor upp till 25-årsåldern. Nästan alla förövarna är män. Oftast överlever offren själva attacken, men många dör av infektionerna efteråt, enligt Washington Times, som också skriver att de få kvinnojourer som finns inte tar emot dem på grund av infektionsrisken.


Där är syraattacker främst kända från ett annat sammanhang: till exempel straffas unga kvinnor av en make med familj, som anser att hennes hemgift är för låg. Attacker mot kvinnor med frätande syra är ett allvarligt problem i Bangladesh. Det vanligaste scenariot är att offret är en ung kvinna som uppvaktas av en man, men avspisar honom. För att förstöra kvinnans utseende och framtid attackerar den försmådde mannen henne genom att kasta syra över hennes ansikte.


Då var en 32-årig man på väg mot korsningen mellan Hackney Road och Queensbridge Road i stadsdelen Hackney när två män på en moped närmade sig honom. Plötsligt kastade de syra i hans ansikte, överfallet gjorde att 32-åringen föll av sin moped och en av angriparna stal fordonet innan de försvann från platsen. Växande lagkrav efter syraattacker i London.


Efter fem syraattacker som inträffade i London i veckan växer kraven på regelskärpningar som ska göra det svårare att skaffa sig frätande ämnen. På måndag hålls en debatt i ämnet och premiärminister Theresa May antyder att arbete pågår. Våld mot kvinnor skiljer sig från våld mot män. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck.


Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att. Protester mot syraattacker i Iran. På bilder och videoklipp som publicerats i sociala medier och på olika konton syns hur hundratals samlats utanför justitiedepartementet i staden Isfahan i Iran för att demonstrera mot den senaste tiden syraattacker mot kvinnor.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения