четверг, 11 февраля 2016 г.

Hantera sorg efter dödsfall

De allra flesta har efter en förlust ett behov av att sörja. Sorgearbetet syftar till att förstå innebörden av det som hänt och anpassa sig till en förändrad livssituation. Sorg är kärlekens pris och den sorg som smärtar visar att vi förlorat någon som är betydelsefull för oss. Sorg innebär stress, vilket förklarar att man kan uppleva olika slags kroppsliga reaktioner – under tiden före och närmast efter dödsfallet , men också senare.


Kraftlöshet, ont i magen, tryck över bröstet samt värk av olika slag, ibland i muskler och skelett är inte ovanligt. Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust.

Sorg kan vara olika för olika personer men kan också variera mycket hos en person. Det kan vara smärtsamt, jobbigt och tröttande med sorg. De flesta människor upplever sorg åtminstone någon gång i livet. Så hjälper du barn hantera sorg efter dödsfall. Hur hjälper man barn hantera sorg efter dödsfall ? Att tillsammans prata om döden kan vara viktigt när man ska möta barn i sorg och stötta dem i deras sorgearbete.


Utgå gärna från någon av de fantastiska barnböcker om sorg som finns – det kan verkligen öppna för samtal. De första dagarna efter dödsfallet känns det mesta ofta helt overkligt.

Ena stunden kan man undra om det verkligen är sant och andra stunder kan ångesten kännas gastkramande. Man kommer aldrig riktigt över att någon som stod en väldigt nära har dött. Däremot kan man lära sig att hantera sorgen och istället för att känna sig ledsen hela tiden så kan man känna glädje över de minnen man har kvar.


Detta tar självklart olika lång tid för olika människor. Hur man bearbetar sorg är väldigt individuellt. Vi människor är olika och att reagera så kan vara lika normalt för en del personer som att känna stor sorg under lång tid är normalt för andra. Ett dödsfall kan komma plötsligt eller vara väntat efter lång tids sjukdom. Oavsett ­vilket skapar det sorg och oro på arbetsplatsen.


Efter ett dödsfall eller en skilsmässa sörjer vi förlusten av den människan men också brustna drömmar och förhoppningar. Hade motparten levt, eller om man hade kunnat nå fram till den personen, så hade man pratat med honom eller henne om det man går och bär på. Det hade då förlöst sorgen , det hade fullbordat sorgen. Sorgen har en undangömd plats i samhället. På Sorgmottagningen kan sörjande som mist en närstående få hjälp att hantera förlusten och samtala med en leg.


Om svårigheten att hantera dödsfall. Som Sjuksköterska har man pluggat i tre år på högskola eller universitet och man har ägnat många timmar åt att prata om etik, samtalstekniker, sorg och mycket därtill. Sorg är något som jag alltid tyckt vart lite extra svårt.


Det kallas med en annan term för takotsubo – och är kopplat till akut sorg , trauma och stress.

Enligt hjärt- och lungfonden kan plötsliga besked om dödsfall , sjukdom eller trafikolyckor utlösa syndromet, vars symptom påminner om hjärtinfarkt med till exempel bröstsmärta och onormalt EKG. Hur ska jag kunna hantera sorgen efter min förälders död? När mamma dog kände jag mig helt vilsen och tom. Det var hon som höll ihop familjen.


DET är få saker i livet som gör så ont som att förlora en förälder i döden. Att hantera sorg tar lång ti ofta mycket längre tid än du tror. Och det är okej, säger Linnander. Det första året är ofta ett upp-och-ned-år, du tar dig ofta igenom det utan att riktigt ha fått grepp om det där med ”aldrig mer”.


Om du just nu genomgår en svår tid efter att ha förlorat en närstående bjuder vi in dig att överväga följande rekommendationer som kan hjälpa dig att acceptera förlusten och återgå till din normala livsrytm. Tid för att komma över sorg. Tid är kritiskt för att komma över sorg.


Att prata som sin sorg efter förälderns självmord - och att hitta förklaringar - kan vara en nyckel för att drabbade barn ska kunna frigöra sig från den del av bördan. Men professionella inom skolan och vården samt även anhöriga har svårt att hantera det, visar forskning från Linköpings universitet. En klichéartad berättelse illustrerar detta faktum väl.


Ett litet barn kommer hem från förskolan efter att ha blivit sårat av de andra barnen på lekplatsen. Handbok om sorg är en sammanfattning av resultat från vetenskaplig forskning kring sorgens yttringar. Författarna har studerat sorg och sörjandestöd i och utanför Sverige. Nedanstående information gäller framför allt sorg som uppstår efter dödsfall.


Sekundära förluster Förlusten som utlöst en sorg för ofta med sig sekundära förluster såsom försämrad ekonomi, förändrade familjeroller, boende eller framtidsplaner. De sekundära förlusterna kan ge upphov till nya sorgereaktioner.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения