воскресенье, 21 февраля 2016 г.

Kris faser separation

Eva Rusz om hur du tar dig igenom en separation. Från att dela allt, till att kommunicera med stela sms. Att göra slut kan vara traumatiskt och jämförbart med att sluta med en drog, visar forskning.


Kris faser separation

Du stänger av dina känslor och kan inte ta in vad som hänt. Kanske har din partner plötsligt och helt utan förvarning lämnat dig för någon annan. Vid en mer ömsesidig separation uteblir oftast den här fasen. Man skulle nästan kunna tro att skilsmässor blivit vardagsmat.


Bara hälften av alla äktenskap varar tills döden skiljer makarna åt. Under en människas uppväxt behöver hon lära sig olika strategier för att lösa de problem hon kommer att stöta på under livet. Reaktioner i samband kris brukar följa fyra faser : chock, reaktion, bearbetning, nyorientering. Det finns ingen naturlag över hur krisen förlöper vid en skilsmässa. Alla individer följer inte samma mönster.


Det beror hur krisen utlöses. En person som förberett en separation har oftast kommit en bit på väg i sin bearbetning, medan en person som inte är förberedd ställs inför helt andra reaktioner. Se även avsnittet Posttraumatiskt stressyndrom i detta kapitel. Om vi tittar närmare på anknytningsteorin kan vi förstå separation som en sorgeprocess i tre faser. Problemet är att de tre faserna ofta kommer och går vid en stark separation.


Du får ofta ambivalenta känslor, som både förlänger din sorgeprocess och komplicerar den. Ja, en hel del snurrar faktiskt till det, om och om igen. Hur du reagerar under en kris och hur länge den pågår är olika från person till person. Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att.


En kris går alltid över. Isolering av känslor - separation av känslor och intellekt då man lugnt berättar om vad som hänt. Många uppfattar det som ett moget sätt att hantera situationen. Istället kan det få svåra konsekvenser genom att de isolerade och förnekade känslorna kan ge andra symtom som ångest och sömnstörningar.


Fyra krisfaser Enligt Barbro och Dan brukar en separation följa fyra krisfaser med en flytande gräns mellan faserna. Först kommer chocken och ett slags förnekelsestadium där man har svårt att ta in vad det är som håller på att hända. Sedan kommer reaktionsfasen då man plötsligt inser vad det är som händer.


Vissa skilsmässor blir jobbiga uppslitningar med mycket bråk och sorg. Andra går lugnare till och exmakarna förblir vänner. Avgörande är vad som ligger till grund för separationen , om man skiljer sig för att man inte är kära längre eller för att någon begått ett svek. Vanliga reaktioner vid chock och potentiellt trauma Att må dåligt och att inte fungera som vanligt efter att man har råkat ut för en mycket allvarlig händelse.


Hur går en skilsmässa (eller separation ) till? För att hantera en kris behöver du förstå de olika krisfaserna, och följa en krisplan som finns förberedd sedan tidigare. Vrede, ledsenhet, besvikelse – alla starka känslor man kan tänka sig brukar väckas vid en skilsmässa. Med tiden kommer många över både ilskan och såren de fick under separationen.


Men en del fastnar i negativa mönster, visar en studie vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg. Det kan bero på dödsfall, separation , sjukdom, uppsägning eller annan art av kris Men vad som skiljer oss är sedan hur vi påverkas av krisen, hur vi hanterar den? Varför vi hamnar i den och sedan en mängd andra olika faktorer. Vad jag finner intressant är just den delen.


Dessa är dock ofta sammanvävda och innebär upplevelser av övergivenhet, självförkastelse, kaos och framtidslöshet. Information om separation , skilsmässa. Skilsmässa är svårt, men det kan ibland vara det bästa alternativet. Att avsluta en relation handlar inte bara om en mängd praktiska bestyr.


Det måste planeras för hur det blir med barnen, karriär, status, försörjningsförmågor, livsstil, kostnader i samband med skilsmässan.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения