вторник, 21 июня 2016 г.

Återfall depression trots medicinering

Resultaten visade att ungefär av patienterna fortsatt upplevde symtom på depression under behandlingen. Det är med andra ord väldigt vanligt att man trots medicinering har kvarstående besvär som t. Mani kan beskrivas som motpolen till depression – en manisk person är mycket energisk och upprym ofta febrilt aktiv, och saknar omdöme och självkritik. Ett fackuttryck som används ibland är recidiverande depression , som innebär att man efter att ha tillfrisknat får tillbaka en depression , en eller flera gånger. En majoritet av depressioner går över på 3-månader. Hög risk för återfall , störst risk för återkommande depression har personer med tidig debut av depression , där risken för återfall är 60–procent.


Vid återfall återinsätts samma läkemedels som tidigare använts framgångsrikt på ett tidigt stadium. Risk för återfall finns vid depression som ej gått i fullständig remission, vid kvarstående insomni liksom efter långdragna depressioner. Den typiska bilden utgörs av ”egentlig depression ”, vars definition finns beskriven i såväl DSM-systemet som ICD. Nu har jag varit utan min medicin ca. Har ätit tabletter i snart tre år.


Nu börjar jag få dagar då jag har känslorna utanpå kroppen, gråten i halsen, oro o nedstämdhet i hela mig. När ska jag börja ta tag i sakerna med risk för återfall o depression ? Under senare år har de diagnostiska kriterierna vidgats och fler lättare depressioner behandlas. Depressioner är vanliga med en punktprevalens på 5–. Nya under ­ sökningar tyder på att vissa depressioner har en mer gynnsam prognos än vad som tidigare angetts. Många av symtomen vid depression r vanligt fä örekommande.


Återfall depression trots medicinering

Oftast behöver emellertid också den tidigt upptäckta eller lättare depressionen behandlas med medicinsk behandling för att inte den inte ska förvärras över tiden och för att undvika onödigt lidande för patienten. Vid en medelsvår eller svår depression väljer läkaren ofta att kombinera samtalsterapi med en medicinsk behandling. Nedstämdhet, energilöshet, sömnproblem och ångest kan vara tecken på depression. Eftersom det skett en störning av kroppens hormonsystem vid depression är det viktigt att snabbt komma till rätta med sjukdomen innan hjärnan och resten av kroppen tar skada.


Att få depressioner utan manier är mycket vanligare än att ha bipolär sjukdom. Det är mycket ovanligt, men det finns de som enbart har återkommande manier eller hypomanier. Ofta kommer då en depression senare i livet, men inte alltid. Bipolär sjukdom typ 1. Om du får medicin för depression är det viktigt att du inte slutar med den i förtid.


Återfall depression trots medicinering

Det tar ett tag innan du är så återställd att risken för återfall minskar. Det är läkarens uppgift att tillsammans med dig göra en plan. Om du mår bättre bör du boka en läkartid för att planera hur och när du ska upphöra med medicineringen. Litium har också visat sig minska självmords-risken.


Därtill ger antidepressiva läkemedel fler biverkningar än KBT. Vad orsakar depression ? Trots att läkemedel kan vara en effektiv behandling vid depression innebär det inte att depressioner orsakas av en ”kemisk obalans” i hjärnan. Vid lindrig depression är patienten i obalans men kan i allmänhet genomföra normala aktiviteter. För att måttlig egentlig depression ska föreligga krävs kriterier för lindrig depression samt minst sex symtom från A och C. Patienten är oftast så påverkad att även vardagliga sysslor är svåra att genomföra. Insjuknande – börjar med depressioner.


Återfall depression trots medicinering

Ofta märker du inte av till en början att du är manodepressiv. Det är nämligen vanligt att sjukdomen börjar med en eller upprepade depressioner i unga år för att sedan utvecklas till en bipolär manodepressiv sjukdom med maniska skov. En annan aspekt rörande injektionsbehandling är att man kan ge lägre mängd läkemedel per dag, vilket kan medföra färre biverkningar. Under sidorna Anhörig eller Patient diskuterar vi lite mer kring att ta sin medicin och varför man väljer att inte göra det trots all vetskap om riskerna det medför att sluta i förtid. Förbered patienten på att återfall kan förekomma.


I händelse av återfall - höj dosen ett steg över den senaste dos som gav symtomfrihet. Följ därefter utsättningschemat igen. Räkna med en behandlingsduration på – år innan en framgångsrik avslutning av behandlingen kan ske.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения