среда, 15 июня 2016 г.

Lösa konflikter i skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! Konflikthantering i skolan - utbildning i konflikthantering för skolpersonal. Det ska kännas bra i magen när man går till skolan ! Skolmedling är ett konkret verktyg för att hantera både mindre och större konflikter.


Men konflikter uppstår även i skolor med välfungerande förebyggande konflikthantering. För att hantera nya och underliggande konflikter och för att underliggande konflikter inte ska förvärras behövs kunskaper om och verktyg för att tidigt upptäcka, bemöta, och hantera eller lösa konflikter. Kortsiktig konflikthantering i skolan idag: För att lösa de problem som redan finns på skolan tar man t ex till en studiedag för att få lite kunskap om hur man ska kunna lösa konflikter.


Fokus ligger på eleverna. Undersökningen lyfter också fram metoder för att lösa konflikter och hur man kan arbeta med att förebygga att konflikter uppstår. Arbetet bygger på ett antal kvalitativa intervjuer med en grupp mellanstadielärare och hur de upplever och arbetar med konflikter i skolan.


Lösa konflikter i skolan

Vi växer av konflikter och lär oss byta perspektiv och hitta lösningar på svåra problem. Men vi ska göra det på ett smartare sätt, så att konflikter inte eskalerar och leder till att man sårar och skadar varandra. Det är bättre att i god dialog lösa situationen tillsammans, säger han till Skolvärlden. En brist i vårt tidigare arbete var att antimobbningsteamet blev en slags expertgrupp. Nu när alla vuxna på skolan har samma kompetens blir ansvaret att lösa konflikter också allas ansvar, säger Monica Nyberg.


Den största fördelen tycker hon är att det finns ett gemensamt synsätt inom personalgruppen. Antoinette Hetzler tror att det kan bero på att eleverna har lärt sig av de konfliktlösningsmetoder de prövat och känner att de klarar att lösa konflikterna själva. Läs mer om hur vi tänker kring konflikter i skolan. I andra konflikter spelar det dig ingen roll om de får sina intressen tillgodosedda.


Den allra vanligaste uppdelningen i konfliktstilar bygger på en skala av Blake och Mouton. Den mäter på den lodräta axeln hur stor omsorg du visar för dina egna intressen, på den vågräta hur stor omsorg du visar för den andras intresse. På dessa skolor har ca elever deltagit i vår undersökning. Vi har kommit fram till i vår undersökning att de vanligaste orsakerna till att konflikter uppstår är missförstånd.


Ytterligare orsak är även att eleverna har svårt att se ur varandras perspektiv. Hur de båda skolorna hanterar konflikter är ganska snarlikt. Föreläsningen ger dig kunskap om hur och varför konflikter skapas och hur du både kan förhindra, mildra och lösa konflikter. Trots det har antalet anmälningar till Skolinspektionen ökat. Det väcker frågor om möjligheterna att lösa konflikter med lagens hjälp, men också om vilken typ av konfliktlösningsåtgärder som finns på skolnivå och varför vissa konflikter inte kan lösas där utan förs vidare till en andra nivå.


Genom detta arbete vill vi få svar på våra frågor kring hur man kan arbeta förebyggande mot konflikter , hur man kan hantera och lösa konflikter i skolans värl samt hur pass säkra lärare idag känner sig kring ämnet konflikter. Som vuxen behöver man träna på att inte lägga sig i barnens konflikter för mycket. Man ska absolut finnas där som stöd och se till att det blir bra för alla inblandade, men man behöver inte ta över utan kan låta barnen öva på att lösa konflikterna själva, säger Helén Nissling, lärare för årskurs 1-på Norra Ängby skolor.


Frågan förs åt sidan, konflikten skjuts till ett senare tillfälle eller så försöker man dra sig undan när en situation tenderar att bli hotande, vilket leder till att konflikten inte blir helt löst. Litteraturgenomgång Läroplanen för förskolan Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att hjälpa och ta hänsyn till andra. Trots att de inte alltid var vänner valde föräldrarna samma skola för att barnen trivdes så bra ihop. Konflikten döljs eller ligger latent och kan dyka upp igen. Häromdagen var det en förälder som berättade att flickorna hand i hand hade kommit till läraren på skolan och sagt att nu behöver vi hjälp.


Lösa konflikter i skolan

Vi har försökt lösa vår konflikt själva men lyckas inte, säger hon. När bråken blir för aggressiva med slagsmål och verbala attacker, är det självklart att man som förälder måste rycka in. Men i många fall kanske man griper in för tidigt och hindrar barnen från att själva kunna lösa konflikten.


Hur mycket man som vuxen ska gå in barns konflikter handlar om barnens ålder och mognad.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения