понедельник, 13 июня 2016 г.

Muslimska titlar

Muslimska titlar

Den tionde i den muslimska månaden Muharram, då shiamuslimer firar minnet av imamen Husayns martyrskap vid Karbala. Aya Vers i Koranen, eg. Ayatolla Guds tecken, titel för en högt rangordnad religiös ledare inom shiaislam. Följande ordlista består av begrepp och koncept som kommer både från muslimsk och arabisk tradition, som uttrycks i ord på det arabiska språket. Det huvudsakliga syftet med denna lista är att göra det lättare att hitta och lägga till särskilda begrepp, och att ge vägledning till unika islamiska koncept på ett och samma ställe.


Muslimska titlar

Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt.


Senare brukade tsarerna titeln om sig själva när de refererade till sig som härskare av vissa underlydande områden. Förvirringen ökar ytterligare när vi vänder blicken mot härskare i mellersta Östeuropa vars titlar har översatts på olika sätt i västeuropeiska språk. Hitintills har några reformationsvänliga försök eller separata moskéer och församlingsgrupper skapats, där verksamhets- och böneledning inför både kvinnor och män sköts av teologiskt utbildade kvinnor, som uppbär titeln imam. Frågan uppfattas dock ofta som kontroversiell med delade åsikter inom den muslimska världen. Emir (arabiska: امير, amir eller emir, i plural umara, av amara, befalla), egentligen befälhavare, är en titel på en, företrädesvis muslimsk , furste eller härskare.


Muslimska titlar

I arabiskan och turkiskan översätts de europeiska titlarna furste, prins med ordet emir, till exempel emir Bismarck. Titlar som The Kingdom of Copper, skriven av S. Chakraborty eller We Hunt the Flame av Hafsah Faizal tilltalar mina gommar i alla fall. Genom böcker nyanserar vi bilden av muslimerna.


Vill vi förändra synen på muslimerna, måste vi börja nyansera bilden av oss. Inom dessa traditioner finns en rad titlar på ämbeten som liknar, men på viktiga punkter skiljer sig från, det kristna prästämbetet: imam (som i sig dessutom skiljer sig åt mellan sunni- och shia-islam), mullah, mufti, ayatollah, sheikh etc. Alla följer de med olika befogenheter och grad av auktoritet. Arabiska, ”befalla”, egentligen ”befälhavare”, är en titel på en, företrädesvis muslimsk , furste eller härskare. Ordet förekommer i många hederstitlar, som de äldre kaliferna gav sig själva.


En orsak var att den osmanska staten, i likhet med tidigare islamiska riken, var en meritokrati, det vill säga att folk fick sina samhällspositioner utifrån vilken förmåga de uppvisat, inte utifrån vilken familj de tillhörde. Sultanfamiljen var den enda familj som ärvde sin titel och samhällsposition. I Danmark:Baron är enbart en variant av titeln friherre.


En baron är en friherre som innehar eller har innehaft ett fideikommiss eller annat geografiskt område. In Denmark:Baron is only a variant of the title friherre. A baron is a friherre who is a possessor of or has been a possessor of a entailed estate or any other geographical area. Vad kallas en muslinsk domare?


Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av. Efter Koranens uppenbarelse intog många muslimska vetenskapsmän framträdande roller och städer som Baghda Damaskus, Kairo samt Córdoba blev viktiga centrum för vetenskapliga studier.


Städerna blomstrade och vetenskapsmän gjorde enastående upptäckter inom både praktiska och teoretiska discipliner. Ayatollah: fungere delvis overlappende med betegnelsen imam som anvendt i form af hæderstitel, selvom denne titel kun anvendes indenfor Shiisme samt det at termen imam som æresbetegnelse, kun anvendes om enkelte individer der har ophøjet en særskilt høj grad af islamisk viden.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения