пятница, 17 июня 2016 г.

Vad kostar lagfart vid bodelning

När det gäller gåva kan du behöva betala stämpelskatt om du övertar lån eller betalar något för gåvan. Vid handläggning jämförs då taxeringsvärdet från föregående år mot den summa som är en ersättning för gåvan. Kostnaden är procent av köpeskillingen plus en avgift på 8kronor. Banken brukar hjälpa dig med med ansökan om lagfart. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 8kronor.


Vid arv eller bodelning slipper man stämpelskatten.

Ett dödsbo behöver endast ansöka om lagfart om dödsboet ska överlåta fastigheten. Vid en bodelning behöver inte heller lagfart sökas om den som får fastigheten redan är ägaren. Så beräknas lagfartskostnad (stämpelskatt) ut.


Kostnaden för registrering av ett förvärv består av en expeditionsavgift och stämpelskatt. Mer än bara juridiska dokument. Ansökan ska göras skriftligt hos inskrivningsmyndigheten (Lantmäteriet) inom tre månader från förvärvet.


Lagfartsansökan handläggs vid något av Lantmäteriets sju inskrivningskontor. Eftersom lagfarten har betydelse vid exempelvis belåning av fastigheten är det bästa att lagfarten avspeglar de rätta ägandeförhållandena.

Som jag förstår det betalas endast expeditionsavgiften (8kr) för lagfarten , däremot ingen stämpelskatt. Skatteverket om ni som är makar vill registrera ert bodelningsavtal. Sambor har inte den möjligheten. Då egendomsfördelningen sker via en bodelning behöver din make inte betala annat än registreringsavgiften på 8kronor vid lagfartsansökan.


Om ni önskar bekräfta er överenskommelse innan er äktenskapsskillnad har vunnit laga kraft, så kan ni redan nu sluta ett föravtal till bodelning som sedan får bekräftas efter skilsmässan. Det samma gäller er villa. Lagfarten kostar då inte mer än fast expeditionsavgift.


I naggens exempel överlåts sex tiondelar av fastigheten för Mkr. Vad är lagfart och lagfartskostnad? En lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. En mer omfattande bodelning kostar av naturliga skäl mer än en enkel bodelning. Och ni önskar hjälp av en bodelningförrättare ska en ansökan om detta göras hos tingsrätten, ansökan kostar 9kr.


Vad själva bodelningen sedan kommer att kosta kan inte jag svara på men om ni kontaktar er tingsrätt så kan de hjälpa er. Räcker med muntlig om båda är med. Tänk nyktert på vad den är vär även framgent. Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken och dess 9-kap.


Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats. Detta måste ske inom tre månader från köpet ägde rum.

Räkna ut kostnaden för lagfart. Att din man står ensam på lagfarten innebär att husen tas upp som hans egendom. När du köper en fastighet (exempelvis en villa) måste du ansöka om och betala för lagfart.


När du köper en bostadsrätt behöver du ingen lagfart. Lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. Dödsbo behöver inte söka lagfart annat än då dödsboet ska överlåta fastigheten. Om den överlåtna fastigheten med valfritt marknadsvärde är taxerad för Mkr och överlåts för Mkr eller mindre räknas överlåtelsen som gåva. Om vid bodelning den som tillskiftas fastigheten redan är ägare behöver lagfart inte heller sökas.


Den som inte söker lagfart i tid kan föreläggas att göra det vid vite. Lagfart söks hos inskrivningsmyndigheten som är en del av Lantmäteriet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения