вторник, 21 июня 2016 г.

Exempel bodelning makar

Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här. Vad ingår i bodelningen.


Exempel bodelning makar

Det är bara egendom som fanns i makarnas ägo den dag då talan om skilsmässa väcktes som skall. En bodelning är en ekonomisk överenskommelse mellan makar som upprättas i samband med äktenskapsskillnad. Bodelning mellan makar.


Dagen då makarna ansöker om äktenskapsskillnad är brytdagen och det är från den dagen som värdering av tillgångar och skulder kommer att ske. I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder. Oftast är det den som ska ha barnet som har bäst behov. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning.


Regeln i princip förutsätter att paret har barn tillsammans, annars krävs synnerliga skäl. Exempel på synnerliga skäl kan vara att kvinnan är gravid. Precis som vid övertaganderätten för makar så ska den som övertar bostaden ersätta den andra parten för värdet.


Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Dock bör påpekas att regeln om jämkning innebär att den maken med större förmögenhet i speciella fall kan få behålla mer av sin förmögenhet vid en bodelning , inte att den mindre förmögna maken kan tilldelas mer än hälften av giftorättsgodset.


Exempel bodelning makar

För det fall att bodelning inte kan komma till stånd får en bodelningsförrättare förordnas av tingsrätten enligt 9:ÄktB. Detta innebär således i ditt fall att om din make vägrar att gå med på en bodelning så är den enda möjliga lösningen att begära att få en bodelningsförrättare. Men om din make skulle sälja husbilen under tiden som äktenskapsskillnad pågår och gör det utan ditt samtycke, så ska han redovisa vinsten från husbilen, enligt redovisningsplikten, (kap. § Äktenskapsbalken). I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå. Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra.


Om ni är överens om att ni skall göra en bodelning så ombesörjer ni enkelt denna på egen hand med hjälp av ett bodelningsavtal. På Juridiska Dokument kan ni ladda ner ett bodelningsavtal för detta ändamål. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen.


Skulle maken därefter sälja bilen blir de pengar som han får vid försäljningen av bilen också enskild egendom. Det uppstår inte sällan problem kring egendom som ersatt egendom som varit enskild. T ex sätter maken i exemplet ovan in pengarna som är enskild egendom på ett konto med pengar som är giftorättsgods.


Läs gärna mer om bodelning vid skilsmässa på Skatteverkets webbsida? Att förrätta bodelningen under betänketiden är mycket vanligt eftersom många makar vill gå vidare med till exempel inköp av nya bostäder efter att beslutet om att skiljas har tagits. Det finns ingen bestämd tidsgräns inom vilken en bodelning ska förrättas: detta kan ske i direkt anslutning till skilsmässan eller efter en tid. Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ? När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.


När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения