вторник, 21 июня 2016 г.

Skriva recept läkemedel

Handla på Sveriges största apotek. Recept är ett underlag för expediering av läkemedel eller teknisk sprit, som utfärdats av behörig förskrivare, till enskild person eller till djur. Behörig att förskriva läkemedel och teknisk sprit är den som har rätt att utöva läkar- eller veterinäryrket i Sverige. Fråga den som skriver ut receptet eller på apoteket.


När du ska använda ett läkemedel måste du få veta hur du ska använda det.

FÖRNYA RECEPT OCH HÅLL KOLL PÅ DINA LÄKEMEDEL OCH HJÄLPMEDEL Håll koll på dina läkemedel. Läkare får således inte förskriva läkemedel till djur och veterinärer får inte förskriva till människa. Vad gäller läkarna torde det vara mycket ovanligt att det finns ett behov att förskriva läkemedel avsedda för djur till människor medan veterinärerna ofta förskriver läkemedel som är godkända endast för humanmedicinskt bruk. Läkare får förskriva och rekvirera läkemedel och teknisk sprit för behandling av patienter.


För vissa läkemedel finns dock särskilda krav. Till exempel krävs viss specialistkompetens eller dispens från Läkemedelsverket för att ett apotek ska få lämna ut narkotikaklassade läkemedel för behandling av adhd hos barn och ungdomar. Giltighetstiden för ett recept är ett år.

Det går inte att förlänga giltighetstiden. Om kortare giltighetstid önskas till exempel för antibiotikarecept, kan detta anges på receptet. Då recept på särskilda läkemedel , se nedan, förskrivs på pappersrecept ska de skrivas på egen blankett med serienummer. Den generella åsikten att läkare aldrig bör skriva ut läkemedel till sig själv är ett rent tyckande.


Informationsblad - Hantering av recept på särskilda läkemedel. Patienter som redan har sina recept elektroniskt kommer inte märka någon skillnad jämfört med tidigare. Alfas elektroniska recept når Sveriges alla apotek.


Alfa e- Recept är en webbaserad tjänst som möjliggör förskrivning av e- recept för alla yrkeskategorier som har förskrivningsrätt. Tjänsten innehåller beslutsstöd och är byggd för att läkemedelsförskrivningen ska ske enkelt och smidigt. Beställ och hämta dina recept och läkemedel snabbt och fraktfritt på Apoteket. Logga smidigt in med e-legitimation och se alla dina recept här. Den som ska skriva ett recept behöver en förskrivarkod.


Läkare, tandhygienister och tandläkare får sin personliga förskrivarkod av Socialstyrelsen i samband med beslutet om legitimation. Sjuksköterskor och barnmorskor som har ansökt om förskrivningsrätt får sin personliga förskrivarkod efter beslut från Socialstyrelsen. Du kan också ge ditt samtycke till att farmaceuten på apoteket får se din läkemedelsförteckning i samband med att du hämtar ut läkemedel.

Ett sådant samtycke gäller bara för det tillfället. I en akut nödsituation kan du även ge samtycke till att en sjuksköterska utan behörighet att skriva ut recept får se din. Ordet ”Obs” skall skrivas på receptet om läkemedel förskrivs för invärtes bruk, till människa eller djur, i större dos än vad som rekommenderas som högsta dos. Om du har en patient angiven och sparad i Alfa e- Recept följer patientens personnummer.


Med receptet kan man inte köpa läkemedel i Finland och det går inte heller att själv skriva ut det via Mina Kanta-sidor. Man kan inte skriva ut recept för inköp av läkemedel utomlands om det gäller. Kan Doktorförnya mitt recept ? Ja, om du hämtat ut läkemedlet under de senaste månaderna och läkaren gör bedömningen att du är i behov av fortsatt medicinering.


Läkaren gör även en bedömning av hur stor mängd läkemedel som kan skrivas ut och om flera uttag av läkemedlet är möjligt. Receptet får endast förskrivas för ett uttag. Telefonrecept får endast användas undantagsvis i brådskande fall.


Men läkemedel som är utskrivna i ett land kanske inte finns i andra länder eller säljs under ett annat namn. Du kan be din läkare om ett recept som går att använda i ett annat EU-land.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения