четверг, 8 сентября 2016 г.

Arvsrätt vid äktenskapsförord

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån.

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.


I och med att ni har skrivit ett äktenskapsförord om att det var och en äger samt kommer att förvärva är enskild egendom, så gäller givetvis detta. Vid en eventuell framtida bodelning p. Det är här äktenskapsförordet kommer in i bilden. Genom ett äktenskapsförord kan man nämligen komma överens om att viss egendom ska vara den ene makens enskilda och därmed inte behöva ”delas” i en framtida bodelning (kap § st ÄktB, se här).


B)(se här) kommer all kvarlåtenskap tillfalla den efterlevande maken.

Ett äktenskapsförord om enskild egendom påverkar inte rätten till arv för efterlevande make. Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång.


Vad menas med särkullbarn och vilka regler gäller för dem? Särkullbarn är barn från tidigare förhållanden, det vill säga barn du har tillsammans med någon annan än din partner. Utöver testamente är det i vissa fall en god idé att skriva ett äktenskapsförord.


Många föräldrar lever i tron att om det endast finns särkullbarn, får barnet allt som efterlämnas efter föräldern till särkullbarnet. Detta är inte helt korrekt. Gåva mellan makar kräver inte äktenskapsförord. Men för att en gåva ska vara giltig mot borgenärer vid exempelvis en konkurs krävs registrering hos tingsrätten.


Om äktenskapet varat i mindre än fem år gäller en särskild regel: per år av den gemensamma egendomen blir då giftorättsgods. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma. De tillgångar (och skulder) som den avlidne lämnar efter sig och som de efterlevande ska få ärva, kallas för dödsbo.


Jag kommer att dela upp svaret på din fråga i två olika delar. Avseende äktenskapsförord och kvotdelarSom utgångspunkt är makars egendom giftorättsgods (egendom som vid en bodelning skall delas mellan makarna), om den inte har gjorts till enskild egendom genom ett särskilt förbehåll t. Vid skilsmässa är utgångspunkten datum för ansökan om äktenskapsskillnad. Följden blir att den egendom som tas upp i äktenskapsförordet inte fördelas vid eventuell skildmässa eller dödsfall.

Testamente och enskild egendom vid dödsfall. Det kan alltså vara en bra idé i många fall, att skriva ett testamente. I synnerhet om man har särkullbarn eller helt enkelt vill förhindra att en framtida make eller maka till barnen kan kräva sin del av egendomen vid en eventuell skilsmässa. Enskild egendom är det som bara tillhör dig och som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning, till exempel vid skilsmässa.


Viktigt att känna till: makar ärver alltid varandra. Sambor ärver inte varandra. Advantage kan hjälpa dig me men vi biträder dig också vid tvister med anknytning till arvsrättsliga situationer. Gränsen för arv går vid kusiner som inte ärver.


Saknas arvsberättigade och finns inget testamente som säger annat går arvet till Allmänna arvsfonden vars pengar används till välgörenhet. Arvet delas upp genom att en boutredning görs varefter arvskifte sker. Ett testamente kan sätta den arvsrätt som finns i lag ur spel.


Har man ett äktenskapsförord som säger att den egendomen är den skuldfria makens enskilda egendom så får den inte mätas ut. Man måste dock se till så att man upprättar äktenskapsförordet INNAN skulderna uppkommer, eller direkt vid giftermålets ingåede, annars kan det anses ogiltigt. Om man är extremt välbärgad kanske man oroar sig för att ens partner vill gifta sig för pengarna. Men det slipper man vid en sådan överenskommelse.


Då kan man slappna av. Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemensamma bröstarvingar.


Om den avlidne inte var gift. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn och så vidare) som ärver.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения