Har enskild egendom ersatts av annan egendom är den nya egendom enligt huvudregeln också enskild egendom. Som exempel kan nämnas att en make fått en bil i gåva med villkor att den ska vara makens enskilda egendom. Skulle maken därefter sälja bilen blir de pengar som han får vid försäljningen av bilen också enskild egendom.
Har parterna införskaffat egendom gemensamt kan de vara gemensamma ägare, så kallad samäganderätt. Vid bodelning läggs båda makarnas giftorättsgods ihop och efter att skulder dragits ifrån delas värdet sedan lika mellan makarna.
Giftorättsgods ska hållas isär från enskild egendom som vanligtvis inte ingår i bodelningen. Dessa två begrepp avgör hur makar i ett äktenskaps ska fördela sin egendom i samband med en bodelning vilket kan bli aktuellt om makarna skiljer sig eller någon av dem avlider. Egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Detta spelar inte någon större roll under äktenskapet då varje make har rätt att råda över sin egen egendom under tiden äktenskapet består.
När äktenskapet upplöses så läggs makarnas giftorättsgods ihop och delas lika mellan makarna, enskild egendom undantas från detta. Enskild egendom ingår däremot inte i en bodelning. Vill någon av makarna att egendom inte ska ingå i en bodelning måste denna egendom därför omvandlas från giftorättsgods till enskild egendom.
I annat fall kommer egendomen att ingå i en bodelning. En bodelning kan bli aktuell om makarna skiljer sig eller någon av dem avlider. Enligt ÄktB 1:råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Detta innebär i praktiken att varje make äger sin egendom och endast bär ansvaret för sina egna skulder. Makars egendom delas upp i giftorättsgods respektive enskild egendom , ÄktB 7:1.
En indelning som får betydelse framförallt vid en skilsmässa. Det finns dock en fallgrop här som många inte tänker på och det är att när en make avlider så ärver den andra maken all kvarlåtenskap efter den avlidne maken (om det inte finns särkullbarn, men det kommer vi till i ett annat blogginlägg). Rätt fördelning av makars egendom mellan giftorättsgods och enskild egendom kan skapa förutsättningar för att verksamheten i ett företag kan drivas vidare när äktenskapet tar slut. Det gäller oavsett om det sker genom skilsmässa eller dödsfall. I bodelning ingår endast giftorättsgods.
Det innebär att enskild egendom inte ingår i bodelning mellan den avlidnes dödsbo och den efterlevande. Värt att notera här är att äganderättsförhållandena och ansvaret för skulder inte påverkas av huruvida egendomen är enskild eller giftorättsgods. Funktionen som benämningen enskild egendom fyller är alltså att det bestämmer att den aktuella egendomen inte ska ingå i bodelningen vid eventuell skilsmässa.
Konsekvensen av att egendomen inte är giftorättsgods är att egendomen inte ska bodelas. Det är viktigt att man särskiljer sin enskilda egendom från sitt giftorättsgods för att egendomen skall behålla sin karaktär av enskild.
Vad innebär enskild egendom ? Huvudregeln är att all egendom , oavsett om egendomen ägs gemensamt av makarna eller ensam av någon make, utgör giftorättsgods. Egendom kan bli enskild genom föreskrifter i testamente, gåvobrev eller genom ett äktenskapsförord. Om makarna inte kommer överens om annat ska sådan enskild egendom inte ingå i bodelningen.
All övrig egendom , som inte är enskild , är giftorättsgods som efter avdrag för skulder ska delas lika mellan makarna vid en bodelning. Genom villkor i testamente kan den ärvda egendomen göras till enskild egendom. Det är möjligt att testamentera till barn, med villkor i testamentet om att den ärvda egendomen skall vara enskild egendom.
Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen. Den enskilda egendomen ingår inte i bodelningen vid äktenskapsskillnad eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten medger det.
Комментариев нет:
Отправить комментарий