четверг, 29 сентября 2016 г.

Barnuppfostran konsekvenser

Barnuppfostran handlar om rutiner, regler, kärlek, umgås med barnet, att vara en förebild och välja sina strider. Med rätt metod kan du förebygga trots. Hjälp med barnuppfostran – några tips. Att sätta gränser är A och O då det gäller barnuppfostran och här krävs det både disciplin och konsekvens. Du kan inte ha tydliga regler ena dagen bara för att nästa strunta i dem.


Barnuppfostran konsekvenser

Det gör barnet förvirrat och det skapar rotlösa barn som ständigt testar er och era gränser. När det ena barnet bara behöver en tillsägelse kan du behöva ge konsekvenser för det andra barnet när det blir vansinnigt arg. Att sätta upp olika beteenden för dina barn gör dig inte inkonsekvent, det handlar snarare att du lyssnar på deras olika behov och inlärningsprocesser samt anpassar dig efter dem. Jag är lite nyfiken på hur folk tänker när det gäller barnuppfostran. Situationerna är hypotetiska men inte osannolika.


De visar på ett stort problem som finns i många familjer där föräldrar tolererar ett oförskämt beteende, viker sig för barnens krav och ”räddar” dem från konsekvenserna av sitt handlande. För han får ju ofta kommentarer som ”ja men varför tycker du alltid som Camilla varför har du ingen egen åsikt? Men grejen är att vi är extremt samstämmiga i vår syn på barnuppfostran. Och han har t om haft en striktare uppfostran än jag vad gäller regler och konsekvenser. Kärleksfull men strikt.


Han ansåg att den typen av barnuppfostran inte förberedde barnen på vuxenlivet, och förutsade att dessa barn skulle ha svårt att möta motstånd i livet och därför inte genomföra utbildningar och klara sig själva som vuxna. Dessa antaganden byggde på absolut ingenting, eller kanske mest en känsla. Att se barnuppfostran som en förhandling istället för tillsägelser kan hjälpa dig till att få dina barn att göra som du vill. Det handlar inte om mutor som förhandling, utan att vända på problemet. Ställ frågor till ditt barn som gör att barnet gör ”rätt”.


Alltså: det viktigaste med barnuppfostran var att visa barnen kärlek enligt de flesta tillfrågade. Barnuppfostran , detta ämne som berör så hårt in i själen på många, det berör så att man gärna måste till varje pris visa att just mitt sätt är det rätta. Frågan är snarare kanske om det finns ett rätt sätt, eftersom många barn är olika. Jesper Juul, dansk familjeterapeut, anser tvärtemot Bent Hougaard att barn blir kränkta av bestraffningar och att kränkta barn i sin tur kränker.


Barnuppfostran konsekvenser

Hougaards konsekvenser är bara ett finare ord för bestraffning, menar Juul. Slår ett barn någon, ska barnet stoppas – men inte straffas. Barnens agerande är alltid meningsfullt.


Detta behöver dock ej nödvändigtvis stämma. Den anti-auktoritära uppfostringen efter 2:a världskriget kan ha en annan förklaring. I Nazi-Tyskland visades det tydligt vilka konsekvenser det kunde få om ett helt folk blivit förtryckta av sina föräldrar och uppfostrades till att lyda blint. Man insåg inte konsekvenserna av ett handlande, när allt ändå blev tillrättalagt.


Om föräldrar eller andra vuxna då inte var med och kommenterade saker, fanns inte möjligheten att gå vidare med ett lärande. Det blev en kunskapsbank av imaginära saker, speglande verkligheten men mindre och mindre självupplevd. Jag propagerar inte för att ungar ska ha stryk – jag är ju svensk och vet vad som är rätt och fel i barnuppfostran. För säkerhets skull trosbekännelsen: Jag har aldrig slagit mina barn och anser heller inte att jag borde ha gjort det.


Nedan ges exempel på fyra olika slags barnuppfostran och dess konsekvenser. Ett hot är ett ologiskt straff, som att införa dataförbud om barnet inte slutar tramsa vid matbordet. Men att behöva lämna matbordet om man inte uppför sig, det är en logisk konsekvens , säger Alf B Svensson.


Auktoritär barnuppfostran skapar en värld utan empati.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения