Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten.
En bodelning kan ske enligt § SL, se här.
Det som ingår i bodelningen är samboegendomen. Samboegendomen utgörs av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget enligt § SL, se här. Sambolagen vid separation och ni bor i en hyresrätt.
Vid en separation fungerar samboegendomen i en hyresrätt på samma sätt som i en bostadsrätt. Skillnaden är att det måste beslutas om hyresrätten utgör samboegendom eller inte. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen.
Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt.
I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. Detta regleras inte i kap. JB (hyreslagen) utan i § sambolagen. Enligt sambolagen (§) får din sambo inte avhända sig en bostad som utgör samboegendom, om du inte har lämnat ditt skriftliga samtyckte. Om så ändå sker måste du som vill behålla hyresrätten agera skyndsamt.
Det enklaste är att vända sig till din hyresvärd och förklara situationen. Exempelvis finns rättsfall där en man som bott med sin mamma i fyra månader fick rätt att överta mammans hyresrätt sedan hon dött plötsligt och oförutsett i en hjärtinfarkt. Den ena vägrar flytta oavsett vad lagen säger.
Lotta och Bernt har haft ett stormigt förhållande och till slut har Lotta fått nog. Hon vill ha en separation. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.
Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.
Att hyresrätter räknas som gemensam bostad framgår av kap. Observera dock att lägenheten måste ha varit just gemensam.
Frågan blir då hur man bedömer vem som har störst behov av att behålla lägenheten vid en skilsmässa. Bestämmelsen är framför allt tillämplig på en hyresrätt eller bostadsrätt som samborna har använt som gemensam bosta men som inte har förvärvats för gemensam användning. Vad är ett samboavtal och vem får bo kvar vid en separation ? Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna som handlar. Då ska den som behåller bostaden lösa ut den andre till halva nettomarknadsvärdet. Därmed gäller som vanligt att den som har mest behov av den har rätt till den vid separation , förutsatt att hyresvärden är villig att låta den personen få ett kontrakt.
Ingen annan egendom omfattas. Om man inte vill ha en hälftendelning – utan vill bibehålla ägandeförhållandena mellan parterna – får man upprätta ett samboavtal. Med sambo avses två ogifta personer som bor tillsammans i parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Ett samboförhållande upphör när någon av samborna ingår äktenskap, avlider eller om samborna flyttar isär.
Ni omfattas då av sambolagen. Det är endast den del av boet som har införskaffats för gemensamt bruk som blir del av en bodelningen vid samboskap. När ett samboförhållande tar slut har den ena parten enligt sambolagen rätt att begära bodelning. Den egendom som är införskaffad för gemensamt bruk ska då delas lika.
Ett samboavtal kan förhindra en tråkig och tidsödande tvist vid en separation. Mellan sambor gäller sambolagen. Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen.
Комментариев нет:
Отправить комментарий