вторник, 20 сентября 2016 г.

Kvinnoförtryck koranen

På KICKS hittar du de största varumärkena inom makeup och hudvård. Skall vi diskutera kvinnoförtryck och kvinnans ställning i islam måste vi först skilja mellan vad islam lär och vad muslimer gör. Folk säger att jag inte är muslim längre.


Då brukar jag svara att mina värderingar kanske är emot dina och samhällets, men inte mot koranen. För från koranen hämtar Nuran Akkus både styrka och argument. Där är det glasklart att män och kvinnor skall ha lika rättigheter.


Att kvinnor förtrycks i dag beror på vår machokultur. För att kunna uttala sig behöver man bena ut vad Islam har för kvinnosyn och om kvinnoförtrycket stämmer. Till min hjälp kommer jag ha flera olika källor. Givetvis kommer jag att använda mig av Koranen , den heliga boken som muslimer följer. Jag har använt en svensk tolkning av Mohammed Knut Bernström.


Koranens budskap, Svensk översättning, Koranen. Detta leder dock inte till en systematisk sammankoppling av hinduismen med kvinnoförtryck. Kvinnor missgynnas i många hinduiska, judiska och kristna doktriner utan att dessa religioner fokuseras i media och i den akademiska forskningen varje gång kvinnoförtryck diskuteras. Läs Koranen och se om det står där, allt som finns i länken du skickade.


Har en kollega därifrån å hon säger sj att Iran säger sej ha sharia lagar men det är bullshit. Inget i islam som säger att kvinnan är mindre värld ex. Nu försvarad jag INTE, utan man ska bog ta reda på sann fakta innan man blint tror på allt som skrivs. Islam stärkte kvinnans roll när hon inte längre sågs som ett lösöre att överföra från far till make. De blev lika mycket värda som män, med både rättigheter och skyldigheter att ta hänsyn till.


Tyvärr faller muslimska kvinnor ofta offer för kulturella avvikelser och en för islam och Koranen främmande kvinnosyn. Koranen sysselsätter sig egentligen inte med slöjan, ‘hijāb‘. Hijāb betyder bokstavligen att dölja …21.


Till exempel i Norrby i Borås, som blivit ett svenskt förortskalifat, och där det finns mycket “destruktiv manlighet” med rån, misshandel, kvinnoförtryck , homofobi, antisemitism och fundamentalism, där klaner styr och där shariapoliser kontrollerar att kvinnor lyder under de mest extremistiska tolkningar av Koranen. En kort fördjupningsuppgift som handlar om kvinnosynen i islam och om suran An-Nisa i Koranen , som handlar om och riktar sig till kvinnor. An-Nisas budskap diskuteras i förhållande till hur det faktiskt förhåller sig i världen. Det var även kvinnans fel att Eva och Adam blev utkastade ur Paradiset. I Koranen står det inte ett ord om att Gud skapade mannen först och att Kvinnan skapades av mannens revben, för hans skull.


Däremot står det på ca fyrtio olika ställen i Koranen att kvinnan och mannen är helt jämlika. Slöjan används ofta som ”bevis” på kvinnoförtryck. Koranen påtalar att såväl kvinnor som män ska klä sig anständigt. Hur detta påbud tolkas och efterlevs varierar mycket.


Många tror att muslimska kvinnor tvingas att bära hijab, niqab eller burka. En familj behöver likt vilken annan organisation som helst ledarskap och Koranen klargör således att mannen har ett mått av ansvar gentemot kvinnan. Viktigt att notera är dock att detta ansvar inte betyder att mannen får vara en diktator. Tvärtom är detta ansvar en börda för mannen att till fullo axla genom att ta hand om frun och barnen. I en artikel publicerad på hemsidan som behandlar ämnet ”Kvinnan i islam” kan jag läsa följande: ”Under inga omständigheter uppmanar, tillåter eller tolererar Koranen våld i familjen eller fysisk misshandel.


Kvinnoförtryck koranen

På grund av den vers-för-vers-tolkning som varit dominerande i uttolkningen av Koranen har denna genre inte kunnat ge några insikter om den sammanhängande förståelse av, och relation till, universum och livet som Koranen otvivelaktigt uttrycker, menar Rahman. Han kallar sin egen läsning för logisk snarare än kronologisk. Koranen beskyller inte kvinnan för ”människans fall, ” och den ser inte heller graviditet och barnafödande som straff för att ”ha ätit från det förbjudna trädet.


Tvärtom beskriver Koranen Adam och Eva som lika ansvariga för sin synd i Lustgården, och skiljer aldrig ut Eva som skyldig.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения