четверг, 8 сентября 2016 г.

Vad är giftorättsgods

Giftorättsgods är allt som kommer att delas på hälften mellan makarna om de skiljer sig. Finns inget äktenskapsförord är allt makarna äger, förutom arv eller gåvor, giftorättsgods. Stäng På avtalanvänder vi cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse. Vilken egendom är giftorättsgods i ett äktenskap?


Huvudregeln och utgångspunkten i ett äktenskap är att all makarnas egendom är giftorättsgods. Egendom kan göras till enskild egendom genom någon av följande tre åtgärder: Genom att makarna ingår ett äktenskapsförord där de anger att viss eller all egendom ska vara enskild egendom.

Makars egendom är som huvudregel giftorättsgods. Hej, skulle ni kunna förklara för mig vad giftorättsgods är för något? Vad är giftorättsgods ? Alla tillgångar som gifta makar äger är antingen giftorättsgods eller enskild egendom. All egendom är giftorättsgods om den inte har gjorts till enskild egendom genom äktenskapsföror testamente eller gåva. Giftorätten saknar normalt betydelse så länge makarna är gifta.


Att veta att egendomen är giftorättsgods är viktigt då lagen säger att all egendom som är det ska ingå i en bodelning (se kapitlet § här). Det enda som undantas är då eventuell enskild egendom men också till exempel kläder och andra föremål som man har enbart för personligt bruk (se kap § här).

Som vi redogjort för i artikeln Giftorätt så inträder giftorätten när äktenskapet ingås och giftorätten omfattar all egendom som makarna äger och framöver förvärvar. Du hittar svaret här på Juridiska Dokument samt har också möjlighet att ladda ner relevanta dokument. Viktigt att veta är däremot att avkastning från enskild egendom, exempelvis utdelning på aktier, blir giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Det kan därför vara viktigt att formulera detta i ett äktenskapsförord eller testamente.


Fråga huruvida och i vad mån rättshandlingarna kan enligt kap § ÄB jämkas för tillgodoseende av dotterns laglottsanspråk. I fastighet som tidigare utgjort makars gemensamma bostad har inskrivningsmyndigheten ansetts kunna bevilja inteckning utan frånskild makes samtycke endast om det är uppenbart att samtycke inte erfordras. Giftorätt innebär en rätt till halva värdet av makens egendom vid skilsmässa eller dödsfall. Vid skilsmässa och bodelning läggs värdet av all makarnas egendom samman.


Det är inte samma sak som äganderätt. Man drar av skulder och delar det som är kvar lika mellan makarna. Egendom kan bli enskild genom föreskrifter i testamente, gåvobrev eller genom ett äktenskapsförord. Giftorätt blandas ofta ihop med äganderätt vilket inte är samma sak. När två personer gifter.


Gratis juridisk information samt möjlighet att ladda ner relevanta dokument. För att ändra detta kan man gemensamt upprätta ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är en handling som båda makar undertecknar och som därefter registreras vid domstol varefter den blir gällande mellan makarna.


Det som inte är enskild egendom är giftorättsgods.

Utgångspunkten är att all egendom, köpt före eller under äktenskapet, är giftorättsgods. I det följande beskrivs vad som gäller för giftorättsgods. Grundregeln är alltså att makarnas giftorättsgods , efter avdrag för skulder, delas lika mellan dem.


En make, vars giftorättsgods i värde överstiger den andra makens andel, har rätt att i stället för att lämna egendom till den andra maken betala motsvarande belopp i pengar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения