вторник, 20 сентября 2016 г.

Hantera konflikter i relationer

Hantera konflikter i relationer

Hur du hanterar konflikter är avgörande för hur dina relationer ser ut på arbetsplatser, såväl som hemma. Det har en avgörande betydelse för hur du själv mår och vad du kan prestera tillsammans med andra människor. Ett bättre och mer moget svar är att ta ansvar för din del i konflikten.


Det löser aldrig något att skylla på den andra personen. Spela inte offerrollen vid konflikter i din relation. Det hjälper aldrig att spela offerrollen, speciellt då man hanterar konflikter inom relationen. Våra kompisar på MåBra. Deras psykolog Anna Bennich Karlstedts har listat sina bästa tips för hur du hanterar bråkiga, och återkommande, situationer.


Samma teknik kan givetvis användas även vid konflikter med en vän eller familjemedlem. Så här ska ni gå till väga. Om den som inte är känslig ser ner på personlighetsdraget är det svårt att stötta varandra och vara jämlika i relationen. Så hanterar du konflikter i förhållandet.


Men att en person i ett förhållande är högkänslig betyder inte automatiskt att relationen kommer präglas av konflikter. Att konflikten har trappats upp några steg innebär inte att det är omöjligt att förbättra relationen och hantera konflikten. Men det gör det mycket svårare. Det kräver medvetet arbete. Den negativa spiralen måste vändas, för varje steg man tagit måste man ta ett steg tillbaka.


Att hantera konflikter utan att gräla är därför helt nödvändigt om kärleken ska bestå. Reklamen för ett sällskapsspel vi spelat med våra barn lyder ”A minute to learn and a lifetime to master. Efter snart års äktenskap har jag och min fru upptäckt att det gäller också när man ska lära sig att hantera konflikter.


De flesta av oss är vana vid att konflikter är kamp så vi försöker inte ens lösa konflikten på ett sätt som båda trivs med. Det är olyckligt för det går oftast om vi bara är villiga att försöka. En kort genomgång av för och nackdelar med de olika sätten att hantera konflikter kan vara intressant.


När ni hamnar i en konflikt , försöka att lära er att lyssna på den andre utan att avbryta. Undvik i möjligaste mån att inta försvarsställning. Det visar att ni lyssnar på varandra.


Dessutom vinner ni tid för att kunna hantera era känslor. När du hanterar en konflikt är det viktigt att du är helt ärlig när du uttrycker dina känslor och reaktioner för att kunna nå en positiv lösning. Om du inte är ärlig med hur du egentligen känner angående orsakerna till konflikten kommer den med all säkerhet att blossa upp igen och få dig att känna dig skyldig.


Förståelse för känslomässiga behov bidrar till trygghet, tillit och kontakt i relationen. Gör så här: Skriv ner vad ni vill ha och se till att ge varandra det. Till exempel: Krama varandra dagligen, gör mat tillsammans så ofta ni kan, ordna myskvällar med familjen.


Att vara sårbar och öppna sig för andra människor kan vara svårt för den som är känslig. Men ett förhållande kan också fungera hur bra som helst för en högkänslig, bara man lär sig att hantera konflikterna på rätt sätt. Här är psykoterapeuten Elaine Arons bästa.


Stefan Einhorn säger att det inte är fel att vi har en sund rädsla, eftersom en del konflikter kan få negativa konsekvenser. Däremot är vi ibland tvungna att ta strid och stå upp för det som är rätt. Det bästa är att hantera en konflikt i ett tidigt skede, innan den hunnit utvecklas och bli större. Där brister människor ofta.


Hanteringen av konflikter sker på många olika sätt och denna artikel har belyst en del av dem. Vikten av en tydlig och öppen kommunikation i kombination med tydliga riktlinjer väger tungt, och en bra ledare måste kunna hantera konflikter i ett tidigt skede och klara av att rida ut stormen med huvudet högt. Det här med konflikter är något jag verkligen måste jobba med. Min man är diplomaten som bara sitter och lyssnar. Sedan när han får nog så börjar han kasta skit tillbaka så att jag skall få dålig självkänsla och skuldkänslor och lägga all skuld på mig själv.


Jag själv tycker att jag är rak och tydlig och öppen under konflikten. Då underlättar det om du har en plan som du kan följa. Det finns ingen universallösning som passar alla konflikter.


Hantera konflikter i relationer

Ingen konflikt är sig lik och det är svårare att hantera en del konflikter än andra. Men som lärare måste man kunna hantera konflikter när dessa väl uppstår. Vi båda är väldigt måna om att vårda vår relation och att relationen går föra oss själva på något sätt. Alltså om jag går runt och känner mig sårad eller arg över något så pratar vi om det. Jag går inte runt och är tyst och surar.


Rätt hanterade konflikter på jobbet kan leda till utveckling av arbetssätt och relationer. Lär dig förstå en konflikt , och grunderna i konflikthantering. Konflikter förekommer i alla relationer och du ställs inför uppgiften att söka bevara det goda i förhållandet och minska skadeverkningarna av gräl och provokationer.


Pedagogiskt ledarskap utgörs till stor del av att hantera dagliga konflikter , och för att lyckas med detta behövs kunskap. O m du är villig att lära dig att själv avstå från att uppträda respektlöst och krävande ökar du dina chanser att bevara kärleken och bygga upp vänskapen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения