пятница, 23 сентября 2016 г.

Obearbetad sorg

Sorg aktiverar samma system i kroppen som vid stress, vilket för vissa kan ge upphov till ett konstant stresstillstånd som inte lämnar utrymme för återhämtning. Sorg kan övergå till ett tillstånd av utmattning eller depression. Det kan finnas försvårande omständigheter kring dödsfallet som motverkar naturlig återhämtning.


Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående fastnar i sorgen i över ett år. Då kan de ha drabbats av så kallad komplicerad sorg. Tillståndet tycks påverka de kognitiva processerna i hjärnan, varför den sörjande kan ha svårt att koncentrera sig och få minnesluckor.

Svenska Institutet för Sorgbearbetning hjälper dig som drabbats av sorg efter dödsfall, separation, skilsmässa, depression, utbrändhet eller andra förluster. Du får hjälp med ditt sorgearbete med hjälp av en beprövad metod för sorgbearbetning. Om du i ditt arbete möter sörjande erbjuder vi även handledarutbildning i sorgbearbetning. Då det ofta är så att ingen obearbetad data finns tillgänglig försvåras intersubjektivitet. En skicklig terapeut fick mig att förstå att jag hade mycket obearbetad sorg att ta fatt i. Medan Drik insisterar på att Allard sitter fast i obearbetad vrede blir Allard allt mer äcklad av sitt yrkesval och intresserad av anestesi.


Sorgen över våra förluster kommer att fortsätta påverka våra liv och våra relationer på ett negativt sätt så länge vi inte möter och kommunicerar det vi bär inom oss. Obearbetad sorg leder till att vi håller tillbaka våra känslor och får svårare att känna glädje. Sorg är en signal för att en person behöver sänka kraven på sig under en period.

För många är sorg och tårar samma sak. Men det finns många andra sätt som kroppen kan reagera på. Enorm trötthet, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter, rädsla, ångest och rastlöshet kan vara symptom på sorg.


Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust. Sorg kan vara olika för olika personer men kan också variera mycket hos en person. Det kan vara smärtsamt, jobbigt och tröttande med sorg. De flesta människor upplever sorg åtminstone någon gång i livet. Lyssnar man inte på själen (Sanna Jaget) så måste den ta till drastiska metoder för att få oss att komma till insikt.


Om vi har fel attityder, negativa tankemönster eller obearbetade och undertryckta känslor (inre smärta) så kommer de, förr eller senare, att ge upphov till olika symtom i den fysiska kroppen. Det vi ofta missar är att sjukdom kan komma från sorg , oro och ensamhet. Det är dock skillnad på sorg och kris: Sorg är en naturlig reaktion på en förlust och kräver ofta en ganska lång anpassningsprocess. Kris är när du tillfällig tappar fotfästet och inte vet hur du ska hantera en plötsligt uppkommen situation.


Oavsett är det individuellt hur du reagerar och din sorg är din egen som ingen kan ta. Den obearbetade sorgen skapar en känslomässig bromskloss och det blir tydligt att tiden inte läker alla sår, det blir inte bättre med tiden, det blir bara annorlunda. Livet är ju till för att levas!


Sorg är en reaktion på en förlust och många försöker hantera sorg på ett intellektuellt sätt. Vi kan inte välja att stänga av jobbiga känslor. Resultatet blir att vi stänger av alla känslor och det gör det svårt för oss att även känna lycka.

En berättare skriver ”visst ska man leva i nuet men det finns en sorg. Det har att göra med livstridskontraktet du skrev om i förra inlägget och att man vet vad frisk innebär”. Att förlora sin hälsa eller stora delar av den är en variant av förlust.


Samtidigt är det av vikt att den som bemöter barn i sorg har kontroll över sin egna gjorda - eller kommande – förluster, dvs sin egen sorg. En konsekvens av detta kan bli att bemötaren byter samtalsämne när barnet blir ledset och då börjar skoja allt för friskt. Bland vuxna efterlevande har man på senare tid lyft fram så kallad resilient sorg , definierat som en mild reaktion med snabb återhämtning(här inlagd under kurvan i a)).


I vuxenforskningen har det frågasatts om frånvarande och försenad sorg ens finns. I intervjuer med unga människor som under. Att hantera sorg tar lång ti ofta mycket längre tid än du tror. Och det är okej, säger Linnander.


Det första året är ofta ett upp-och-ned-år, du tar dig ofta igenom det utan att riktigt ha fått grepp om det där med ”aldrig mer”. Man brukar tala idag om att barns sorg är randig, det vill säga att den kommer och går. Ena stunden kan de leka, skratta och busa, i nästa stund är de klängiga, ledsna och vill bli tröstade. Bara för att ett barn beter sig som vanligt, betyder det inte att det inte sörjer.


Men en obearbetad sorg tog en dag ut sin rätt. För tre år sedan drabbades hon av takotsubo, brustet hjärta. För att lära sig förstå sina egna och andras reaktioner i sorg eller kriser av olika slag kan detta kanske vara till hjälp?


Sorg och kriser drabbar oss alla någon gång under livet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения