среда, 7 сентября 2016 г.

Äktenskapsförord dödsfall särkullbarn

Undantaget är om det finns särkullbarn. Vid dödsfall görs i regel en bodelning där egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika efter avdrag för skulder. All egendom är som huvudregel giftorättsgods så länge ni inte avtalat särskilt om att egendomen ska vara enskild i ett äktenskapsförord. Särkullbarnen har en rätt att få ut sin egendom direkt, medan gemensamma barn måste vänta till båda makarnas bortgång.


För exemplets skull antar vi att ett särkullbarn vill få ut sin del direkt, och ett väljer att avstå tills efter din bortgång.

Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall. Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Utöver testamente är det i vissa fall en god idé att skriva ett äktenskapsförord. Många föräldrar lever i tron att om det endast finns särkullbarn , får barnet allt som efterlämnas efter föräldern till särkullbarnet. Särkullbarnet har då efterarvsrätt efter den efterlevande maken.


Detta är inte helt korrekt. Alltså, äktenskapsförordet reglerar egendomsförhållandena när äktenskapet avslutas och påverkar inte arvssituationen eftersom att egendomen redan delats upp mellan er.

För makar med särkullbarn är det viktigt att upprätta testamente om man vill skydda den efterlevande maken och för att klargöra hur man önskar fördela kvarlåtenskapen. Bodelning i anledning av äktenskapsskillnad. När två makar ansöker om äktenskapsskillnad skall deras giftorättsgemenskap upplösas.


Kvarlåtenskap = All den avlidnes egendom. Laglott = Hälften av ett barns arvslott. Testamente och enskild egendom vid dödsfall. Det kan alltså vara en bra idé i många fall, att skriva ett testamente.


I synnerhet om man har särkullbarn eller helt enkelt vill förhindra att en framtida make eller maka till barnen kan kräva sin del av egendomen vid en eventuell skilsmässa. Finns det enskild egendom är det särkullbarnen som även ärver den enskilda egendomen eftersom den inte ingår vid bodelningen. Finns det särkullbarn med i bilden kan det därför vara extra viktigt att se över testamenten och äktenskapsförord för att se till att det blir som man önskar för alla efterlevande. I testamentet kan ni bestämma att hans barn bara ska få ut sin laglott när han avlider.


Det innebär att hans särkullbarn bara får ut hälften av sitt arv, det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper. Med ”enskild egendom” avses egendom som hålls utanför en bodelning vid äktenskapsskillnad eller dödsfall. För att ändra detta kan man gemensamt upprätta ett äktenskapsförord. Särkullbarn har dock möjlighet att avstå från sitt arv när föräldern dör och då har de istället rätt att ärva när den efterlevande maken dör.


Tänk på att ett äktenskapsförord måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Det betyder att var och en behåller sitt vid bodelning p. Egendomen tillfaller då den som är registrerad som ägare till fastighet, sparkonto, bil, båt, etc. Ett äktenskapsförord medför rättsverkningar vid såväl äktenskapsskillnad (skilsmässa) som dödsfall , beroende på dess innehåll. Om man har barn som inte är gemensamma ( särkullbarn ), kan det vara extra viktigt att man skriver ett äktenskapsförord , och hur man skriver detta.


Man brukar ibland säga att arv lyfter fram det sämsta ur människor. Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina rättigheter när föräldrarna dör. Vanligtvis betraktas särkullbarn som något besvärligt som ställer till ekonomisk oreda när föräldern som är omgift eller har en ny sambo dör.


Namnteckningarna på äktenskapsförordet behöver inte bevittnas (kap § andra stycket äktenskapsbalken). Men det är knappast negativt i bevishänseende om det skulle bli en tvist ifall ett äktenskapsförord anses ha ingåtts eller ej. Mallarna för äktenskapsförord är helt gratis.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения