пятница, 23 сентября 2016 г.

Enskild egendom bodelning dödsfall

Bodelning i samband med dödsfall. Råder giftorättsgemenskap mellan makarna kallas deras egendom för giftorättsgods. Om giftorätts-gemenskapen är utesluten kallas egendomen för enskild egendom.


Enskild egendom är egendom som inte är. Det finns en vanlig missuppfattning att man inte ärver en make eller makas enskilda egendom.

Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning. De undantag som finns är om ingen av makarna ber att få överta gemensam egendom eller det endast enskild egendom. Gemensam egendom definieras som all egendom som inte är enskild egendom (kap. 1§ äktenskapsbalken). Men man har alltså giftorätt i varandras egendom , en rättighet som träder i kraft vid en bodelning.


De tillgångar som inte är giftorättsgods kallas enskild egendom. På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi.


Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen.

Här får du förklarat hur egendom kan göras till enskild egendom. I hans tidigare äktenskap hade han två bilar som enskild egendom samt att hans enskilda firma var enskild egendom. Efter deras bodelning såldes bilarna. När vi gifte oss skrevs inget äktenskapsförord eller papper på att någon av oss hade en enskild egendom.


Pengarna efter bilarna sattes in i vårt gemensamma hus. Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall , om inte den ägande parten går med på. Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Delningen gäller därmed enbart giftorättsgods.


Har de enbart enskild egendom behövs inte bodelning då makarna kan flytta isär och ta med sig den enskilda egendomen. Vad är giftorättsgods? Giftorättsgods är all den gemensamma egendom som ingår i en bodelning. Det betyder all egendom som inte är enskild egendom.


Vid skilsmässa eller dödsfall ska makarnas egendom fördelas. Förutom om makarna bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken, då behövs ingen bodelning. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.


Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen.

Om det finns ett äktenskapsförord så gäller detta, såvida inte parterna innan dödsfallet har avtalat om att det skall bortses ifrån. Det samma gäller sådan egendom som är enskild , den kan inte ingå i en bodelning eller bli giftorättsgods. Samma sak gäller för egendom som någon ärvt och enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom.


Enligt sambolagen ska samboegendomen delas lika vid en bodelning. Detta görs för att inte övriga arvtagare skall kunna göra anspråk på den kvarvarande partens enskilda egendom. Arvsrätten gäller enbart för de delar som har varit gemensam egendom. Läs mer ska alltid ske när en make eller maka dör eller när man skiljer sig. Om man inte kan visa att viss egendom är enskild En makes egendom som inte är giftorättsgods.


Läs mer kommer den inte att betraktas som enskild vid bodelningen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения