среда, 28 сентября 2016 г.

Medberoende beteende

Medberoende beteende

Vi är egentligen inte medberoende till någon annan. Vi är medberoende till de strategier vi hade till våra föräldrar som barn. Det är att vara styrd av det system man växt upp i. Medberoende är att svika sig själv.


Medberoende beteende

Beroende är att ge en känsla av att ta sig själv tillbaka. Psykisk ohälsa är resultatet av vårt medberoende. Ett personligt gränssystem är en inre mekanism som både skyddar och bevarar en individs kropp, tankar, känslor och beteende. Människor som är medberoende vet inte vem de är.


Den medberoende anpassar sitt beteende och sin personlighet efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa. Hur vet jag om jag är medberoende ? Nu när du har bättre förståelse för vad medberoende är, tänkte vi dela med oss utav vanliga tecken som tyder på att du har eller riskerar att utveckla medberoende. Tydliga signaler på att du bör ta hjälp är.


Medberoende beteende

Det är vanligt att man vuxit upp nära någon med ett beroende eller med psykisk ohälsa. Många blir medberoende redan som små men det går att utveckla även senare i livet. Så vad är det då för beteende eller symptom som visar att någon är medberoende ? Det handlar om att anpassa sig och vara andra till lags, det vill säga att sätta andras behov före de egna.


Nya Steget via Lifecap har en lösning. Vi har sett upprepade gånger hur väl det fungerar. Skillnaden mellan ett liv som medberoende och ett liv med friska relationer är obeskrivlig. Vill du göra den resan är Madeleine Swartz definitivt den bästa reseledaren. Det som är fiffigt med detta begrepp är att det säger att beteenden som normalt sett ses som önskvärda, hjälpbeteenden, kan utgöra problem när de dominerar någons personlighet.


Att börja se sig som medberoende innebär ofta att personen blir motiverad att förändra sin situation, det är som att ett nytt ljus tänds över läget. Alkoholisten är ofta väldigt egotrippad och får nästan ett barnsligt beteende när denne kräver att omgivningen ska lyda minsta vink och gärna släta över alla misstag. Att vara tillsammans med en alkoholist gör dig lätt till medberoende.


Du kan bli fast i ett nät av lögner och leva i ett självbedrägeri. Du är väldigt inriktad på att själv kunna hjälpa din partner alkoholisten, och ser inte att du själv behöver. Ett tidigt tecken på en medberoende relation är när en person upprepade gånger ägnar sig åt ett ohälsosamt beteende , till exempel att konsekvent dricka tills de tuppar av eller äter tills de mår illa, och den andra personen antingen ansluter, även om han eller hon inte tycker om att dricka eller hetsäta, eller uppmuntrar den andres. Att ”sopa upp” efter dem hjälper inte, inte heller självömkan.


En fälla som är vanlig att man fastnar i för många, både som terapeut och som den som fastnat i ett medberoende. På ett generellt plan kan medberoende beskrivas som en dyfunktionell relation där två individer inte lyckas möta varandras behov. I sådana här smärtsamma livssituationer är det väldigt svårt att veta hur man ska bete sig, och det kan kännas som att det blir fel hur man än gör. Här finner du till att börja med tips på hur du kan bemöta ditt barn.


Vidare har medberoende personer svårt att sätta tydliga gränder och de blir ofta överkörda och är lätt manipulerade samt osäkra som individ. Hur slutar man vara medberoende ? Det första steget både för en missbrukare och för en medberoende är att göra sig av med problemet och sluta med ovanan.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения