Så löser du konflikter med ditt barn - enkla knep Konflikter uppstår i alla familjer − skillnaden är hur man som förälder hanterar dem när de uppstår. Här är några råd på vägen. Att ta dig tid att lyssna på dem, ställa frågor och försöka förstå dem kan lösa en konflikt. Barnen känner sig sedda och tagna på allvar, samtidigt som du lugnar ner situationen. När barnen påstår att du är orättvis, fråga då varför han eller hon anser det, snarare än att bara försvara dig.
De allra flesta föräldrar hamnar i konflikter med sina barn någon gång. Den vanligaste metoden för förskollärare som framkommit i vår undersökning är att använda verbal kommunikation. Majoriteten av deltagarna använder kommunikation för att samtala om barnens känslor och tankar. Tala även till mindre barn som om de förstod argument.
Redan i 2-årsåldern börjar barn förstå att argument finns och i 3-årsåldern skaffar de sig egna enkla argument. Läs gärna sagor, se barnfilmer eller tv-serier för barn om konflikter och kampen mellan gott och ont. Lär barnet respekt för andras känslor. Domaren försöker få parterna att nå tillfälliga överenskommelser och ger familjerättssekreteraren i uppdrag att träffa barnen och stödja föräldrarna.
Syftet med metoden Konflikt och försoning är att parterna med tingsrättens och familjerättens hjälp ska komma fram till varaktiga lösningar som är bra för barnen. Till stor del handlar den om just kommunikation och hur man löser konflikter. Det första steget är att förstå barnets och sitt eget beteende. Därefter kan man förebygga konflikterna.
De flesta konflikter man har med sitt barn är återkommande. Bråkade ni om frukosten i morse? Som tonårsförälder ska man klara två saker samtidigt: Man ska skydda sitt barn och man ska hjälpa barnet att växa upp till en mogen och klok vuxen.
Alla måste få pröva sin förmåga alltmer för att utvecklas, men i vilken takt och på vilket sätt blir det ofta konflikter kring. Faktiskt är det helt och hållet möjligt att hjälpa barn att lära sig att vara samarbetande och hederliga samhällsmedlemmar utan att någonsin dela ut bestraffningar, belöningar eller någon slags artificiella konsekvenser. Ingen enkel och snabb metod kan lösa alla konflikter.
Tänk dig att ditt barn vill ha en glass och du har bestämt dig för att det inte är en god idé. Du kan fysiskt hindra barnet från att öppna kylskåpet, du kan argumentera och berätta att glass får man bara efter maten, eller så sätter du dig ner och förklara att det inte är nyttigt och att man måste rationera onyttigheter. Genom att låta barn och elever lösa konflitkerna själva utvecklar de sin empatiska förmåga och bygger samtidigt relationer till sina kamrater (Ibid). Förskolan Barnens Glädje använder stoppljus för att hantera konflikter och barnen får sätta ord på sina känslor. De vuxnas förhållningssätt är viktigast, de kan inte lägga in sina egna värderingar och lösningar på barnens konflikter.
Barn och väpnad konflikt : UNICEF och Plan International hjälper barn och unga som varit associerade med väpnade grupper att återintegreras i samhället. Nu när alla vuxna på skolan har samma kompetens blir ansvaret att lösa konflikter också allas ansvar, säger Monica Nyberg. Den största fördelen tycker hon är att det finns ett gemensamt synsätt inom personalgruppen. En väl strukturerad metod blir ett sakligt sätt att förhålla sig till en konflikt. Jag har ett problem som jag inte kan lösa själv.
Jag och min vuxna dotter som är år har svårt för att komma överens. Hur jag än försöker så blir det gräl och konflikter. Jag upplever dottern som aggressiv och hon har mycket agg till mig som jag inte förstår.
Hon drar gärna upp gammalt som jag tycker man ska lägga bakom sig. Vi bör även undvika att bestraffa eller skälla ut barn när de inte kan lösa en konflikt eller när de visar tecken på att ha problem. Hur löser barnen sina konflikter inomhus och utomhus? Vi växer av konflikter och lär oss byta perspektiv och hitta lösningar på svåra problem.
Men vi ska göra det på ett smartare sätt, så att konflikter inte eskalerar och leder till att man sårar och skadar varandra. Det är bättre att i god dialog lösa situationen tillsammans, säger han till Skolvärlden.
Комментариев нет:
Отправить комментарий