четверг, 24 сентября 2015 г.

Muslimska högtider

Några viktiga muslimska högtider. Islam är den religion som växer snabbast i världen. Denna högtid kallas Mavalid al-Nabi som betyder profetens födelsedag. Han föddes i Mekka den 12:e dagen i månaden Rebi I, (den augusti år 5e.Kr.). Högtiden firas olika i olika länder, t. Turkiet, Egypten och Iran, men det finns alltid gatuprocessioner och särskilda gudstjänster i moskén denna dag.


Muslimska högtider

Han avskaffade dessa hedniska sedvänjor och sade till muslimerna att Gud endast hade föreskrvit två högtider för dem - ovannämnda två Eid. Dessa två högtider är dagar av tacksägelse och glädje för varje muslim, såväl som för det muslimska samhället i stort. Muharram pågår till och med den oktober. Vi följer Khalid Mohammed och hans.


Den muslimska kalendern har alltså också tolv månader (mest känd är förmodligen fastemånaden ramadan) men efter som de är kortare då blir det muslimska året också kortare – 3eller 3dagar. Islamisktforum är Islamiskt Informations Forum - IIFs hemsida. En svensk muslimsk organisation där du kan hitta information om Islam och muslimerna i Sverige.


Muslimer som inte vallfärdar kan offra ett djur till minne av profeten Abrahams prövning. En av de största och äldsta sajterna om islam på svenska. Förutom en gedigen information om islams läror kan du här ställa dina frågor om islam eller om. Följ med till en av Sveriges äldsta muslimska församlingar under Eid Al Adhan.


Det är en av islams två stora högtider och firas i samband med pilgrimsfärden, hajj. Islams högtider Allmaktens natt Den nionde månaden i den muslimska kalendern heter Ramadan. Det är en extra helig ti för det var då som Muhammed tog emot de första uppenbarelserna ur Koranen. Den kväll då Muhammed fick sin allra första uppenbarelse kallas ”Laylat-al-qadr” (allmaktens natt eller ödets natt). Det är alltid lite svårt att exakt veta när de muslimska högtiderna kommer infalla.


Muslimska högtider

Ofta vet man inte förrän några dagar innan om det infaller tex på torsdag eller fredag. Om man har ett val, skulle jag rekommendera att inte vara i Marocko just under Eid el Kebir. Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. V-förslag om ledigt på muslimska högtider.


Muslimer har svårt att utöva sin religion på grund av den kristna lov- och helgplaneringen, menar Vänsterpartiet. Partiet föreslår därför att skolans studiedagar förläggs till muslimska högtidsdagar. Men hur mycket religiösa hänsyn skall skolan egentligen ta? Jri firar muslimer runt tio stora hogtider och ganska rnanga sma andra fester.


Muslimska hogtider Under det islam ska atet Hie! Dessa firas bland annat till rninnet av profe ter och be rydelsefulla han delser, sa som Profeten Muhammeds mottagandet av de forsta Koranverserna, hans fodelsedag och sa vidare. Sikbaj och Thari som en gång huvudsakligen var muslimsk mat i de östra delarna, blev fast förankrad i Andalusien och det muslimska väst. Lokala traditioner konsolideras och nya muslimska recept tillkom i Egypten, Syrien, Andalusien och Nordafrika.


Och precis som i de flesta andra samhällen består firandet i att man besöker varandra och umgås kring god mat. Många traditioner och högtider som firas i Sverige kommer från religionen. En del traditioner har en kristen bakgrund. I dag är religiösa traditioner och högtider framförallt helger då familj och vänner träffas.


Olesen och Ribacke menar att detta leder till att många barn går miste om undervisning. Vi har ledigt under våra kristna högtider , muslimska elever tar dessutom ledigt under sina högtider men det blir inga naturligt lediga. Skolans kristna och traditionella högtider Om föräldrar till muslimska elever så önskar, skall elev ej deltaga i firandet av skolans kristna högtider och traditioner.


Detta är ett nationellt problem.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения