среда, 30 сентября 2015 г.

Utsatta kvinnor i indien

Boka ditt Hotell i Indien online. Gratis bokning, fantastiska priser. Upp till rabatt i Indien. Läs omdömen och boka nu!


Kvinnor i Indien blir dubbelt utsatta och diskrimineras helt enkelt på alla fronter. Det avspeglas i våldet kvinnorna blir utsatta för.

Men Indien genomgår en stadig förändring. I dagens Indien har de som tillhör medelklassen och de som är utbildade gjort slag i saken och vägrar låta dessa övergrepp ske. Som kvinnor från ett demokratiskt västerländskt lan är vi intresserade av hur kvinnor inom socialt arbete i Indien upplever deras situation och den förändring som har skett i form av lagar. Idag lever ungefär miljoner barn under års ålder med hiv.


Unga kvinnor och flickor är mest sårbara och i många länder är det de som är mest utsatta för hiv. Männen kastade frätande syra i våra ansikten I Indien rapporteras dagligen om syraattacker mot kvinnor vars enda ”misstag” är att ha utnyttjat sin rätt till självbestämmande. Expressens Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson har träffat sju offer.


Här är deras berättelser.

Situationen för alla kvinnor i Indien är kritisk, men kastsystemet och den patriarkala samhällstrukturen gör att Dalit- kvinnorna är den allra mest utsatta gruppen. Dalit- kvinnorna är diskriminerade inte bara på grund av sitt kön som alla kvinnor i Indien , utan även för sin klass, och sist men inte minst för att de är födda. Kvinnor , barn, lågkastiga, stamgrupper och personer med funktionshinder är särskilt utsatta. Våld mot kvinnor och barn, människohandel, tvångs- och barnarbete utgör allvarliga problem som regeringen försöker bekämpa genom bland annat lagstiftning och program riktade till utsatta.


Det finns brister i rättssäkerheten. I Indien fanns också kärleken för det var där hon träffade sin blivande man. En jättefin kärlekshisto­ ria, säger Cecilia leende.


Hennes man heter Bertil och var då en bondpojke från Dalarna som hade hamnat i Indiens slum. Ekonomin har vuxit stadigt de senaste årtiondena och samtidigt har ojämlikheten ökat. Indien är världens största och folkrikaste land med en explosiv befolkningstillväxt.


Flickor och kvinnor hör till de som har allra sämst ekonomiska förutsättningar, särskilt i urbana slumområden och på landsbygden. I våras kom hon via en bekant i kontakt med ett flickhem i Chennai i Indien. Där bor ett 40-tal flickor och unga kvinnor som blivit utsatta för övergrepp av olika slag. För fattiga familjer i Indien ses döttrar ofta som en börda som bara kostar pengar. Bara procent av Indiens kvinnor är i dag förvärvsarbetande, vilket kan jämföras med Kinas procent.


Om Indien på allvar ska kunna utmana Kina om rollen som världens nya ekonomiska draglok måste det ändras. Professor Subhanil Chowdhury bekräftar bilden av de kastlösa kvinnorna som särskilt utsatta. Nu när antalet arbetstillfällen inom jordbruket minskar blir de särskilt drabbade.

Och jobben i städerna är ofta mycket utsatta. Så hur kan Indien få fler kvinnor i arbete? I slumområden i Indien är det ofta kvinnor och flickor som är de mest utsatta. Utbrett våld i hemmet och diskriminering på arbetsmarknaden är ett par exempel.


Svenska kyrkan och ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer, stöttar kvinnorna att organiserasig. I Indien , världens folkrikaste lan anses det vara en så stor fördel att vara man att många flickor inte ens får födas – kvinnounderskottet i landet är många miljoner. Indiens kvinnor lever också i en verklighet där sexuella övergrepp är mycket vanliga och sällan får några konsekvenser för gärningsmännen.


Sisters Julpåsar är ett projekt som riktar sig till att sprida glädje och hopp till kvinnor i Sverige som lever i missbruk, hemlöshet eller prostitution. Sisters International arbetar även aktivt i Rumänien och Indien , för att ge hopp och se en förändring hos utsatta kvinnor och barn i de länderna. Det är till henne studenterna kommer om de varit utsatta för vål trakasserier eller övergrepp. Därefter gör hon, tillsammans med studenterna en polisanmälan, då det kan finnas en ovilja att ta emot anmälningar från utsatta kvinnor.


Bakom dåden finns en syn på att kvinnor saknar värde, menar hon. Jag kom fram till att detta bottnar i en bristande respekt mot kvinnor. Det är inte bara ett fåtal ruttna ägg, det är hela paketet som är ruttet. När en pojke föds i Indien firar man, men det gör man inte när en flicka föds.


Trots att Indiens ekonomiska uppsving lever fortfarande större delar av befolkningen i fattigdom, ca en tredjedel. De har begränsade tillgångar till mat, bosta rent vatten, sjukvård och utbildning. Särskilt utsatta är kvinnor , barn, lågkastiga och stamgrupper.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения