пятница, 11 сентября 2015 г.

Våra grundläggande känslor

Vrede kan hjälpa oss att rensa oss själva på allt som tynger oss. Men för att detta ska vara möjligt måste vi både erkänna den, acceptera den och hantera den korrekt. När vi är medvetna om våra grundläggande känslor och lär oss att leva med dem kommer det bli mycket enklare att inse att de alla är positiva aspekter av våra liv.


Olika känslor har ofta olika och speciella kroppsliga uttryck, oftast ansiktsuttryck. Med tanke på att dessa uttryck närmast är universiellt likadana anser många att de har en genetisk och biologisk grund. Vissa känslor anses ofta vara mer grundläggande än andra och de kallas grundkänslor.


De behövs för att kunna reda ut sådant som kan växa till en konflikt, likaväl som för att komma nära varandra och samarbeta. Våra känslor är många men bottnar alla i några få grundaffekter. Och tänk så tråkigt livet skulle vara ! Då förstår man att de här känslorna är, och alltid har varit, helt nödvändiga för vår överlevnad som art, att vi behöver både positiva och negativa känslor för att klara oss fysiskt och psykiskt, och för att kunna leva tillsammans med andra. Smärtsamma känslor är en naturlig del av varje människas liv och går inte att undvika. Lidande däremot går att förebygga genom att vi lär oss acceptera, stå ut och reglera våra känslor.


Våra grundläggande känslor

Rädsla, vrede, lycka och sorg är de fyra grundläggande känslorna hos människor. Känslor , våra nio grundkänslor. Som människor är vi kapabla att leva så många känslor , men ofta vi upplever bara ett begränsat antal känslor. Ordet känslor täcker ett brett spektrum av känslor , beteenden och förändringar i kroppstillstånd.


Emotion är en psykologisk och fysisk upplevelse av en person som kan vara svårt att definiera eller beskriva. Så lär vi oss om våra känslor. Barndomen har stor betydelse för hur vi senare i livet uttrycker våra känslor.


Kan föräldrarna uttrycka sina känslor på ett nyanserat och konstruktivt sätt, så brukar barnen också bli duktiga på det. Men det handlar inte bara om föräldrarna. Människans grundaffekter, också kallade basaffekter, grundemotioner och grundläggande känslor , är känslor som i någon mening är mer basala och grundläggande än andra, sekundära eller komplexa känslor.


Grundläggande känslor Lär känna dina fyra grundläggande känslor - Utforska Sinne. Inom Emotionsfokuserad terapi (EFT) utgår man från att våra känslor är avgörande för hur vi mår och att de ger oss information om våra grundläggande behov och. Resultatet av positiva känslor är att vi söker oss till liknande situationer i framtiden.


Våra grundläggande känslor

Det omvända gäller för negativa känslor. Därmed är det inte konstigt att vi låter våra känslor styra våra handlingar. Riktigt små barn behöver också böcker som kan hjälpa dem att hantera sina känslor , och den här boken är ett utmärkt exempel. Baserat på de mest grundläggande känslorna uttrycker huvudkaraktären ett antal känslor som barn lätt kan identifiera.


Det speciella med boken är att den använder samma berättelse för alla känslorna. Då vi ser och tillåter oss vara med dessa grundläggande känslor i livet, kommer vi till insikt med att ingen av dessa känslor kan existera utan resterande. För att utveckla den ena måste du inkludera de övriga. Då vi lägger energi på känslor som missleder, kommer vi lätt att missfärga äktheten av våra grundläggande känslor. Temat för den första samlingen är kompismonstret Ole, som berättar för barnen om våra grundläggande känslor.


Våra grundläggande känslor

De övriga temana behandlar sedan i tur och ordning känslorna glädje, rädsla, ilska och ledsnad. När känslorna svallar över så ”dränker” de den förnuftsmässiga sidan och vi har då svårt för att ”tänka klart”. Oftast är det just känslorna som får övertaget och hindrar den rationella sidan inom oss.


Du kan vara särskilt känslig för kritik och motgångar. Om du har lätt för att tolka händelser negativt får du på så vis gång på gång bekräftat att du är dålig. Ofta kan du vara rädd för att misslyckas och därför kanske du inte skaffar dig nya erfarenheter som kan förändra de tankar och känslor du har om dig själv.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения