четверг, 10 сентября 2015 г.

Misshandlad som barn konsekvenser

Konsekvenser av psykisk misshandel mot barn Att inte ha någon vuxen att prata med kan leda till att barn får svårt att förhålla sig till sina egna känslor. Precis som vuxna som utsätts för emotionell misshandel kan barn utveckla känslan av att inte ha något värde. Få ångestattacker och problem med tillit.


Det berättade Carl-Göran Svedin, professor i barn - och ungdomspsykiatri, under sin föreläsning med rubriken Långsiktiga konsekvenser av barnmisshandel och behov av tidiga interventioner. För de allra minsta barnen , sade Carl-Göran Svedin, kan en svår hemsituation med stark eller upprepad stress vara skadlig för hjärnans utveckling. Det finns en rad studier som visar att barn som upplever våld i hemmet har en tydligt ökad risk för PTSD.

Alla barn uppvisar inte synliga symptom. Man har även funnit att barn till misshandlade mammor har en tendens att vara mer omhändertagande, generösa och hjälpsamma än andra barn. Psykisk misshandel av barn kan skapas när föräldrar eller andra vårdgivare begår handlingar som orsakar stress, rädsla eller en känsla av övergivenhet.


Allt detta påverkar deras emotionella välbefinnande negativt. Många gånger kan psykisk misshandel ge allvarliga konsekvenser som påverkar utvecklingen. Barn är helt beroende av sina föräldrar och misshandel riskerar att hämma deras naturliga utveckling. Barn växer av att uppmärksammas, att bli behandlade med respekt och att känna sig älskade. Att läsa en bok där sexuella övergrepp finns med eller se något om det på TV eller i en film, kan plötsligt aktivera minnet av bortträngda sexuella övergrepp.


Likaså kan du, om du har varit utsatt för sexuella övergrepp som barn , få minnesbilder av övergreppen när du till exempel befinner dig i en sexuell situation tjugo år senare.

Barn som blir misshandlade , får svårigheter att umgås med andra och de kan ta till våld själva. Skolåldern, så kan det hända att de går sällan om aldrig på. Vill fråga dig som redan har barn , som själv blev misshandlad eller slagen som barn. Känner du dig påverkad av det, på. Det finns säkert fler än jag här på FL som blev illa behandlade av sina föräldrar som barn.


Fysiskt, psykiskt, vanskötta. Kanske ( som jag) haft en (eller båda) föräldrar som missbrukat alkohol eller annat. Som upplevt annat våld i hemmet, mellan föräldrar eller ett syskon som blivit slaget. Somliga har kommit att lära känna Jehova som en kärleksfull Fader och har inga som helst problem med sina relationer till honom.


Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn , kan det emellertid vara till stor hjälp för dig att urskilja på vilket sätt detta har påverkat ditt liv. Konsekvenser av våld Personer som lever under förtryck och våld kan påverkas på många olika sätt vilket man måste vara medveten om inom hälso- och sjukvården och inom socialtjänsten. Våld i nära relationer har en djup inverkan på den drabbades fysiska och psykiska hälsa, både på kort och på lång sikt. En man utövade våld mot sin före detta sambo, som olovligen försökte tränga in i hans lägenhet för att ta med sig deras gemensamma barn som han hade umgänge med. Den som utsätts för psykisk misshandel kan efter en tid få problem att känna igen sina egna känslor och lita på dem.


Istället är det misshandlaren som kontrollerar sitt offers känslor, och genom aktiva handlingar styr över hur offret ska känna sig. Gradvis försvinner offrets egen vilja och självrespekt. Allmänheten bör anmäla misstankar om att barn far illa.


I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (kap. c § SoL).

Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten. Att förstå konsekvenser kan få ett barn att respektera en gräns som du beslutat om. Men räkna inte med att han eller hon ska bli glad åt dina regler, även om du förklarar dem aldrig så utförligt! Om barn insåg varför vi satte gränserna skulle ju gränserna inte behövas.


Om vi ska kunna fånga upp barnen som drabbas, anser vi att det är dags att ta ytterligare steg för att den svenska lagen och barns rätt till skydd når och omfattar alla barn. Vad gör Rädda Barnen för skydda barn i Sverige mot våld och övergrepp? Arbetar förebyggande för att stoppa våld mot barn.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения