четверг, 17 сентября 2015 г.

Mentaliseringsbaserad terapi för barn

Mentaliseringsbaserad terapi för barn

Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Vad är en psykoterapeut? Mentaliseringsbaserad terapi : en relationell terapiform Av Joakim Löf.


Terapeutens subjektiva upplevelse ”markeras” som terapeutens egen upplevelse och ges till patienten utifrån en hållning som ”icke expert”, det vill säga som en möjlig tanke att nyfiket pröva snarare än som en given sanning. Ansvarig utgivare: Per Magnusson, Föreningen för barn - och ungdomspsykoterapi. Behandlingen består av tolv veckovi-sa sessioner för barnet parallellt med tolv sessioner för föräldrarna.


På en del håll i landet finns mottagningar för unga vuxna som ibland erbjuder terapi till lägre kostnad. Ibland kan du få rabatt om du är student eller arbetslös. Om du är under år och gå till barn - och ungdomspsykiatrin, bup, betalar du ingenting. Tidsbegränsad mentaliseringsbaserad psykoterapi för barn är en terapiform som utvecklats för barn i åldrarna 5-år. Behandlingen innefattar såväl individuellt psykoterapeutiskt arbete med barnet som föräldrasamtal.


Vanligen sker barnbehandlingen och föräldrasamtalen parallellt vilket innebär att man oftast arbetar i team med en. Liksom för att skapa ökad förståelse för betydelsen av att skapa epistemisk tillit i behandlingsrelationen. Att arbeta för att skapa epistemisk tillit handlar huvudsakligen om hur vi kliniker kan anstränga oss för att se till att vara förtroendeingivande kommunikatörer, där bland annat begrepp som autenticitet och genuin nyfikenhet spelar stor roll. På Ericastiftelsen pågår ett forsknings- och metodutvecklingsprojekt på mentaliseringsbaserad korttidsterapi för barn mellan fem och tio år.


Terapin är tolv gånger lång och man träffar föräldrarna enskilt parallellt. En grupp barn som får terapi jämförs mot vänteliste-kontroll. Barnen följs upp efter sex och tolv månader. Terapins syfte är att ”stärka individers förmåga att förstå sina egna och andras mentala tillstånd i anknytningskontexter, för att adressera deras svårigheter med affekter, impulsreglering och interpersonellt fungerande, som tenderar att utlösa självmordsförsök och självskadebeteende”. För barn med mer genomgripande störningar i utvecklingen kan MBT-F vara en hjälp för familjen att öka sin förståelse för hur barnet tänker, medan det är tveksamt i vilken omfattning terapin kan öka barnets egen mentaliseringsförmåga.


Mentaliseringsbaserad terapi för barn

Psykologen Veronika Kéri är medförfattare till en bok om mentalisering och initativtagare till en kurs i mentaliseringsbaserad terapi vid Uppsala universitet. Eftersom mentaliseringssvårigheter ligger till grund för många olika former av psykisk ohälsa är det bra att arbeta med just grundorsaken, vilket man gör i MBT, säger hon. Ett väsentligt forskningsmål vi hade var att se om det finns svårbehandlade patienter, särskilt i en patientgrupp med hög grad av självdestruktivt beteende, för att sedan kunna skräddarsy och optimera behandlingar för dem. Kan man förutsäga patientens anknytning till terapeuten i mentaliseringsbaserad terapi utifrån patienternas. Det är också få studier som undersöker betydelsen av samsjukliga tillstånd för effekten av insats, liksom om barnets ålder och kön har betydelse för insatsers effekter.


Det saknas i stort resultat om barn och familjehemsföräldrar upplever socialtjänstens insatser som acceptabla eller inte. Det finns olika varianter av behandlingsmetoder för barn , familjer, föräldrar och för ungdomar med. Eftersom man genom upprepade och välgjorda studier har kunnat visa att behandlingen är verksam har MBT även börjat användas på andra patientgrupper och i andra sammanhang.


I denna terapi kommer terapeuten att fokusera på nutid snarare än förflutet och kommer att arbeta med dig för att förbättra ditt känslomässiga erkännande och samband. En av de viktigaste orsa­ kerna till att nyfödda barn blir svårt sjuka är för tidig födsel. Ju tidigare man föds, desto större risk löper man att bli mycket svårt sjuk och utveckla skador i hjärnan.


Borderline Personlighetsstörning (BPS) 2. Teorin om mentalisering 3. För mindre allvarliga problem kan man ha en kortare behandlingslängd. Jag är specialist inom mentalisering och har tidigare arbetat sju år vid den terapienhet som introducerade metoden i Sverige (MBT-teamet Huddinge). Föreningarna för de psykoterapiinriktningar som ingår i Samrådsforum för psyko- terapi informerar i denna skrift om sina psykoterapiformer. Barn som får Kognitiv beteendeterapi, KBT, förstår ofta instinktivt de psykologiska mekanismerna bakom metoden. Men för att terapin ska fungera krävs det att barnet själv upplever ett problem och är motiverat att kämpa mot det.


Det kräver också mycket engagemang av föräldrarna, eftersom en stor del av terapin sker i form av. Terapimetoden som arbetet mynnade ut i kallas för mentaliseringsbaserad terapi (MBT).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения